ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Νίκος Παρασκευάς
Ο Νικόλαος Παρασκευάς γεννήθηκε το 1883 στην Κωνσταντινούπολη , το πραγματικό του επίθετο ήταν Νικόλαος Παπαδόπουλος και καταγόταν από τη Νάξο , παππούς του ήταν ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Δημήτριος Κόκκος . Ήταν για πολλά χρόνια ηθοποιός του Βασιλικού Θεάτρου και καθηγητής στη Δραματική Σχολή . Απεβίωσε στις 13 Φλεβάρη 1959 .
Φιλμογραφία
Έγκλημα στο Κολωνάκι (Γυρίστηκε από τις αρχές του 1959 και έκανε πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου 1960. Ο Παρασκευάς πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 1959)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ http://eliaserver.elia.org
ΑΠΟ ΤΟ http://orinosaxotis.blogspot.bg/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ήταν πολύ μεγάλος ηθοποιός ο Νίκος Παρασκευάς, ένας πραγματικος υπηρέτης του θεάτρου, στο Εθνικό Θέατρο είχε παίξει δίπλα σε όλους τους Μεγάλους, Παπαδάκη, Βεάκη, Μινωτή, Μαμία, Δενδραμή σε έργα διαφόρων ειδών από τραγωδία, κωμωδία, δράμα και ρόλους διαφορετικούς μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπαιζε στο θέατρο μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Επίσης σαν καθηγητή, τον προλάβαν στο Εθνικό ορισμένοι απ τους μετέπειτα σταρ, Παπαμιχαήλ, Καρέζη, Βουγιουκλάκη, Αλεξανδράκης κτλ.
Τέτοιοι ηθοποιοί σαν τον Παρασκευά βέβαια σήμερα είναι άγνωστοι. Και ίσα που πρόλαβε να παίξει και σε μια ταινία πριν πεθάνει - ο κινηματογράφος δεν ήταν η βάση ενος "πιστού υπηρέτη" της σκηνής. Τέλος, όσο μεγάλος ηθοποιός και να ήταν στην εποχή του δεν ήταν ποτέ ο σταρ με την έννοια που το εννοούμε σήμερα, δεν ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή, το κύρος του όμως και η αξία του ήταν τεράστια ανάμεσα στους Μεγάλους.

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ