ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΩΡ

Τάκης (Κωνσταντίνος) Σαγιώρ  Γεννήθηκε στις 24 Μαίου 1940. Από τους πρώτους μεγάλους χορευτές της Ελλάδας. Σκηνοθέτησε και έντυσε με τις εμπνευσμένες χορογραφίες του, επιθεωρήσεις των μεγαλύτερων συγγραφέων του τόπου μας: Σακελλάριου, Πρετεντέρη, Λυμπερόπουλου, Νικολαΐδη, Καραγιάννη, Μακρίδη, Ελευθερίου, Δαλιανίδη, Μαστοράκη κ.α.
Εμφανίστηκε στα θέατρα: ...
ΑΚΡΟΠΟΛ, ΜΠΟΥΡΝΕΛΗ, ΜΙΝΩΑ, ΠΑΡΚ κ.α. Στην τηλεόραση, στις εκπομπές: ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ, ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ και πολλές άλλες.
Σαν ηθοποιός στην τηλεόραση, στο έργο: ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ, με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Γιάννη Φέρτη και στον κινηματογράφο σε 20 ελληνικές ταινίες.
Για πολλά χρόνια, πάνω στη σκηνή ή πίσω από αυτή, είναι ο καλλιτέχνης που κινεί τα νήματα στις έξοχες χορογραφίες του. Χορογραφίες κλασικές ή μοντέρνες, χορογραφίες με σημερινό ύφος ακόμη και στο ρυθμό της ραπ.
Ο Σαγιώρ γεννήθηκε και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στην Κέρκυρα.
Σε ηλικία 15 ετών, έρχεται στην Αθήνα και κάνει μαθήματα χορού στη σχολή της Κικής Μανιάτη. Στη συνέχεια, μπαίνει στη σχολή χορού της Έλλης Ζουρούδη, αλλά το όνειρό του παρέμενε η ηθοποιία, την οποία ήθελε να ακολουθήσει από μικρό παιδί.
1962 - Έγινε το ξεκίνημά του, ως σολίστ χορού, στην «Όμορφη πόλη» των Μίκη Θεοδωράκη, Μιχάλη Κακογιάννη και Μποσταντζόγλου. 
1965 - Ήρθε η μεγάλη επιτυχία, όταν συναντήθηκε με την ξανθιά καλλονή Λουίζα Μελίντα. Γνωρίστηκε μαζί της στη σχολή χορού, όταν δεκαεξάχρονο κορίτσι ήρθε από τη Βραζιλία. Ερωτεύθηκαν και σύντομα παντρεύτηκαν. Σαγιώρ και Μελίντα έγιναν ζευγάρι στη ζωή και στον χορό.
Ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν την καριέρα τους από το εξωτερικό. Βρέθηκαν να δουλεύουν στο Μόναχο με την Κατερίνα Βαλέντε. Στο "Ντόιτς Θίατερ" συνάντησαν τη Μάρλεν Ντίτριχ. Είχε έρθει ως γκεστ σταρ με 12 χορεύτριες, καλλονές από το LINDO. Με Σαρλ Αζναβουρ, με τη Νανα Μούσχουρη και πολλούς άλλους… 
1970 – Έρχεται στην Ελλάδα, μετά από ενδιάμεσους σταθμούς στο εξωτερικό και εμφανίζεται δίπλα στον Τόνυ Μαρούδα, όπου ο μεγάλος Κώστας Πρετεντέρης τον είδε και του έδωσε την ευκαιρία στην τηλεόραση στα: "ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ". Ακολούθησαν τα: "ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΝΕΦΑ", "ΓΕΙΤΟΝΙΑ", "ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ" του Γιώργου Μουζάκη και άλλες εκπομπές…
1973 – Ενώ ήταν ήδη γνωστός στην τηλεόραση, ένας άλλος ογκόλιθος του θεάματος, ο Γιάννης Δαλιανίδης, του εμπιστεύθηκε τις χορογραφίες στο θέατρο ΜΠΟΥΡΝΕΛΗ στο έργο "ΣΤΡΗΚΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ", που έγραψε μαζί με τον Νίκο Μαστοράκη.
Στη συνέχεια και για εκείνον και για την Λουίζα Μελίντα, ήρθαν όλα πολύ εύκολα. Εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα θέατρα με τους σημαντικότερους ηθοποιούς και συγγραφείς της εποχής. Στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, με εξίσου πολύ σημαντικούς δημιουργούς και τραγουδιστές. 
Αργότερα, ο Σαγιώρ έμεινε για λίγο διάστημα μακριά από τα φώτα, από τη δημοσιότητα, από το θέατρο. Επέστρεψε στην Κέρκυρα και άνοιξε μια σχολή χορού. 
Σήμερα, μένει στην Αθήνα. Δεν έχει δική του σχολή χορού, ασχολείται όμως ενεργά με το αντικείμενο του. Ασχολείται με χορογραφίες, διδασκαλία κλασικού μπαλέτου, αλλά και με διδασκαλία (ιδιωτικά ή σε σχολές) λαϊκών χορών, καθώς και μοντέρνου χορού, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται δε στις μικρές ηλικίες, δίνοντας στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια, που χρειάζονται στο ξεκίνημά τους, για μια σωστή πορεία στο δύσκολο αυτό καλλιτεχνικό χώρο. 
Φιλμογραφία
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963)
Κάτι να καίει (1964)
Δίψα για ζωή (1964)
Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
Η κόρη μου η ψεύτρα (1967)
Στον ίσκιο του θεού (1969)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/pg/%CE%A4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81-Takis-Sagior-172092422891550/about/?ref=page_internal

Δεν υπάρχουν σχόλια: