ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Δημήτρης Νικολαΐδης
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης (1923, Αθήνα - 21 Ιανουαρίου 1993) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ασχολήθηκε και με την σκηνοθεσία. Τον Σεπτέμβριο του 1955 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ήταν παιδί προσφύγων από την Μικρά Ασία και ορφάνεψε από 9 μηνών. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο. Υπήρξε υπότροφος μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών (στην οδό Σκουφά). Πέρασε στη Νομική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σπούδαζε στη σχόλη του Κουν. Την περίοδο της κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση. Το 1942 όταν ο Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης ανέβασε μια παράσταση με τους μαθητές του, όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Νικολαϊδης. Το ουσιαστικό του ντεμπούτο γίνεται το 1944 μαζί με το δάσκαλό του στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολομού Ο τελευταίος Ασπροκόρακας κι αμέσως μετά στο Βυθό του Γκόρκι. Το 1945 ξεκινάει συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας όπου παραμένει μέχρι και το 1949. Ακολούθως, συμμετέχει στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου Δελησταύρου και Υιός, που όλα τα μέλη του ήταν κουμπάροι στο γάμο του με την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ στον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Συνεχίζει τη συνεργασία του με διάφορους θιάσους και το καλοκαίρι του 1965 σκηνοθετεί με επιτυχία το έργο Μιας πεντάρας νιάτα των Πρετεντέρη - Γιαλαμά. Έκτοτε σκηνοθετεί και τις περισσότερες φορές παίζει σαν ηθοποιός σε θεατρικά έργα όπως Ούτε γάτα ούτε ζημιά του Αλέκου Σακελλάριου - Γιανακόπουλου, Αγάπη μου παλιόγρια των Πολύβιου Βασιλειάδη - Λάκη Μιχαηλίδηπου κ.α. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σχεδόν πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (που υπήρξε στενός του φίλος), ο Κώστας Βουτσάς κ.ά. Η τελευταία παράστασή του στην θεατρική σκηνή ήταν το 1980 στο έργο Οι ερωτιάρηδες του Βάσου Ανδριανού. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης πρωτοεμφανίστηκε σαν ηθοποιός στον κινηματογράφο το 1954 με την ταινία Το Κορίτσι της Γειτονιάς με πρωταγωνιστές τους: Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα και Ορέστη Μακρή. Έκτοτε έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες, σχεδόν 80, ακόμα και σε διεθνείς παραγωγές όπως το Αμέρικα, Αμέρικα του Ηλία Καζάν το 1963. Το 1955 σκηνοθέτησε την πρώτη και μοναδική του ταινία, την κωμωδία της Φίνος Φιλμ Η Γυναίκα μου τρελάθηκε σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα. Στη μικρή οθόνη συμμετείχε και με τις δύο ιδιότητές του, με πιό γνωστή τη σειρά Εκείνες κι εγώ μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Υπήρξε αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη. Μαζί έκαναν την πετυχημένη σειρά στο ραδιόφωνο Ο θυρωρός όπου έκανε τον Μπουλντόζα.
Φιλμογραφία
Γεύση από Ελλάδα! (1980) [Νέστωρ Γαλήνης]  
Ο Έλληνας μεγιστάνας (1978) [Sorrares]  
Η Ρένα είναι όφσαιντ (1972)[Αντώνης Μπαλτατζής]  
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης  (1971) [Βλογιοκομμένος]  
Εφοπλιστής με το ζόρι (1971)[Μανώλης Καρνέζης]  
Ο παιχνιδιάρης (1970) [Μελέτης Μπαστούνας]  
Ξύπνα καημένε Περικλή (1969)    
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς  (1969) [Δημοσθένης Κουρδουμπής]
Ο μπλοφατζής (1969) [Μάνος]  
Ο παραμυθάς (1969)[ψυχίατρος]  
Ο τζαναμπέτης  (1969) [Σάββας Φωτεινός]  
Η αγάπη μας (1968)[Μάρκος]  
Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα (1968)[ο ίδιος]    
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) [Ζήσης]  
Μια Ιταλίδα απ`την Κυψέλη (1968) [Παναγιώτης]
Ο μπούφος (1968) [Μίλτος]  
Ο τρελός τα `χει 400 (1968) [τρελός πάρκου]  
Ο τσαχπίνης  (1968)    
Το πιο λαμπρό μπουζούκι  (1968)[Θανάσης]  
Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά! (1967)[ο οδοντίατρος]  
Βίβα Ρένα (1967)[Χριστόφορος]  
Βοήθεια! Ο Βέγγος: Φανερός πράκτωρ 000  (1967)[αρχιπράκτωρ 627000]  
5.000 Ψέματα  (1966)    
Εισπράκτωρ 007  (1966)[Τέλης Ζαφειρίου]  
Η βουλευτίνα (1966)[Δημήτρης]  
Ο Παπατρέχας  (1966)[Δημήτρης Νικολαΐδης]  
Είναι ένας... τρελός τρελός Βέγγος (1965)[Πέτρος Γνωστικός]
Η μοίρα μιας ορφανής (1965)    
Κατάρα με δέρνει βαριά (1965)  
Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου  (1965)    
Υιέ μου... υιέ μου... (1965)[Σπύρος Παπασάββας]  
Δις διευθυντής (1964)[Θέμης Γελεβουρδέζος]  
Δρόμος χωρίς σύνορα (1964)  
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964)[Καρράς]  
Η βίλα των οργίων  (1964)[Ερρίκος]  
Η γέφυρα της ευτυχίας (1964)  
Θα σε κάνω βασίλισσα  (1964)[Νίκος]  
Ο Γιάννης τά'κανε θάλασσα  (1964)[γιατρός]  
Ο εαυτούλης μου (1964)[Νικολάου]  
Προδοσία  (1964)[αστυνόμος Ζάκας]  
Το δόλωμα  (1964)[Ρομπέρ]  
Αθώα ή ένοχη; (1963)    
Αφοσίωση (1963)[γιατρός]  
Ένας βλάκας με πατέντα (1963) [Νώντας]  
Ο διαιτητής (1963)    
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του  (1963)[αφεντικό]  
Ο Καζανόβας  (1963)[Γιώργης Χατζηγεωργαλάς]  
Ο τρελάρας  (1963)[γιατρός ΙΚΑ] 
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης  (1963)[βουλευτής]  
Το τυχερό πανταλόνι (1963) [Βαγγέλης]  
Χτυποκάρδια στο θρανίο  (1963)[κ. Γκίκας]  
Βασιλιάς της γκάφας  (1962)[καπετάνιος]  
Δυο μάνες στο σταυρό του πόνου (1962)    
Ζήτω η τρέλα  (1962) [Λέοντας Καρφής]  
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο...  (1962) [Ευάγγελος]  
Έξω οι κλέφτες!  (1961) [Πετσωμένος]
Ευτυχώς... τρελάθηκα! (1961)[Μαρκονικολάκης]  
Εφιάλτης  (1961) [Όθων Παρής] 
Ζητείται ψεύτης  (1961) [Παναγής Δερβίσης]  
Η Λίζα και η άλλη (1961)[διοικητής αστυνομικού τμήματος]
Ο παλληκαράς  (1961)[ντετέκτιβ Χ]  
Οι χαραμοφάηδες (1961)[Γέρακας]  
Ποια είναι η Μαργαρίτα  (1961)[Ζορζ]
Στο κατώφλι της αμαρτίας (1961)    
Το έξυπνο πουλί (1961) [Μίχος]  
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)  
Μαλάμω (1960)    
Νύχτες στο Μιραμάρε (1960)[σκηνοθέτης]
Να πεθερός, να μάλαμα! (1959)[Μενέλαος]  
Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959)[Σώτος]  
Μόνο για μια νύχτα (1958)[Ηλίας]  
Ο μισογύνης  (1958)    
Δελησταύρου και υιός  (1957)[Γιώργος] Δελησταύρου]  
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)    
Το κορίτσι της γειτονιάς  (1954) [Ντίντης]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  

2 σχόλια:

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης δεν συμμετείχε στην ταινία ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, αλλά η Δέσποινα Νικολαΐδου.