ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΜΑΣ

Τόλης Χάρμας (Απόστολος Χαρμαντάς) 
Ήταν λαϊκός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και οργανοπαίχτης της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Έγραψε και ερμήνευσε πάνω από 150 τραγούδια. Γεννήθηκε το 1918 και το 1936 μετακόμισε στον Πειραιά. Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Μουζάκη και αποφάσισε να γίνει μουσικός. Έμαθε κιθάρα και μπαγλαμά και κατά την Κατοχή έπαιζε σε ταβέρνες ερασιτεχνικά, για ένα πιάτο φαί. Επαγγελματίας μουσικός έγινε το 1948, όταν γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, τη φιλόλογο Λίτσα Ζέρβα - Χάρμα (1917-1978) με την οποία δημιούργησαν το ξακουστό «Ντούο Χάρμα», που έγραψε ιστορία στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του '50, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ανάμεσα σ' αυτές τα «Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Ένα τραγούδι απ' το Αλγέρι» του Απόστολου Καλδάρα, «Πάλι εχτές στις τρεις ήρθες να κοιμηθείς» του Μανώλη Χιώτη, «Ένα καράβι απ' τον Περαία» του Γιώργου Μητσάκη, τα δικά του «Η καρδιά του μάγκα», «Γκιουλτζαμάλ», «Το σφάλμα», «Αλήτικα μικρόβια», «Εδώ παπάς, εκεί παπάς», καθώς και τα πασίγνωστα «Είμαι άντρας» και «Γαρύφαλλο στ' αυτί» του Μάνου Χατζιδάκι, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν συνθέσεις του Χάρμα. Με τον Μάνο Χατζιδάκι συνεργάστηκε εξάλλου στη μουσική των ταινιών «Ελλάς, η χώρα των ονείρων» και «Ποτέ την Κυριακή». Από τη συνεργασία της με το «Ντούο Χάρμα» ξεκίνησε την καριέρα της το 1956 η Μαρινέλλα, μάλιστα πήρε το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο από το ομώνυμο τραγούδι του Τόλη Χάρμα. Την ίδια χρονιά, η Λίτσα Χάρμα εγκατέλειψε τα το τραγούδι για να αφιερωθεί στην ανατροφή των δύο παιδιών τους, του Αριστείδη και της Ιωάννας, της μετέπειτα λαϊκής τραγουδίστριας Νανάς Χάρμα. Το 1967 ο Χάρμας μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου παρέμεινε για 14 χρόνια, παίζοντας σε κοσμικά κέντρα της ομογένειας. Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και εμφανιζόταν τραγουδώντας σε παραδοσιακά ταβερνάκια ως τον θάνατό του, στις 22 Μαΐου 2008.
Φιλμογραφία
Ως ηθοποιός
Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)    [στο πανηγύρι (μαζί με τη Λίτσα Χάρμα)]
Αγάπη και θύελλα (1961)   [Τζιώτης (μπουζούκι)] 
Ως τραγουδιστής
Έλα στο θείο (1950)   [Ντούο Χάρμα: "Το ξυράφι και τ'ακόνι", "Σαν ποντίκι με τη γάτα"] 
Το φιντανάκι (1955)      [Ντούο Χάρμα με την Κ.Μπελίντα: "Μάγκα μου¨. "Παίξε μπουζουξή μου'']
Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)  ["Είμαι άντρας"]
Για την αγάπη μιας ορφανής (1960)  [Ντούο Χάρμα]
Κορίτσια της Αθήνας (1961)    ["Κορίτσια της Αθήνας"]
Έξυπνοι και κορόιδα (1962)   [ "Το δώρο", "Καρδιά αλήτισσα"]

Δεν υπάρχουν σχόλια: