ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

ΚΥΒΕΛΗ

Κυβέλη (Κυβέλη Αδριανού)  
Γεννήθηκε το 1887. Αναδείχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Ελληνικού Θεάτρου, μέγιστη τραγωδός και πρωταγωνίστρια. Ξεκίνησε με την "Νέα Σκηνή" του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, όπου παρέμεινε από το 1901 μέχρι το 1906. Κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Κ. Χρηστομάνο απέκτησε πλούσια πείρα και καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια σε πολλούς ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου και αρχαίας τραγωδίας.
Στη "Νέα Σκηνή" συνάντησε και τον ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, με τον οποίο παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο και από τον οποίο απέκτησε την κόρη της, την ηθοποιό Μιράντα Μυράτ. Η διάλυση της "Νέας σκηνής" όμως το 1906 σήμανε και τη διάλυση του γάμου τους.
Η πορεία της μεγάλης ντίβας εξελίχθηκε αδιάκοπα ανοδικά με συγκροτήσεις θιάσων και θεάτρων όπου ανεβάζει πλουσιότατο ρεπερτόριο με συνεχείς επιτυχημένες ερμηνείες. Έχει πλέον αναγνωριστεί ως "πρώτη κυρία" του ελληνικού θεάτρου και είναι από τις λίγες που είχαν το προνόμιο να αποκαλούνται μόνο με το μικρό τους όνομα. Στο μεταξύ έχει συνάψει δεύτερο γάμο με τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη, με τον οποίο απέκτησαν την δεύτερη κόρη της, επίσης ηθοποιό Αλίκη Θεοδωρίδου. Και πάλι χώρισε όμως και παραμονές του πολέμου έκανε τρίτο γάμο με τον μεγάλο πολιτικό Γεώργιο Παπανδρέου, με τον οποίο απέκτησε ένα γιό, τον Γιώργο. Διέκοψε τις εμφανίσεις της το 1942 ακολουθώντας τον σύζυγό της στη Μέση Ανατολή απ' όπου επανήλθε το 1950 και συνέχισε τη λαμπρή καριέρα της, κυρίως στο Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό θέατρο Βορ. Ελλάδος.
Δεν έχει νόημα να παραθέσουμε εδώ τους απειράριθμους ρόλους της καριέρας της σε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, το πλήθος των θιάσων που συγκρότησε και των θεάτρων που οργάνωσε. Για την επιφανή πρωταγωνίστρια έχει χυθεί πολύ μελάνι. Θα σταθούμε περισσότερο στην κινηματογραφική της δραστηριότητα :
Το 1932 συντελείται ένα σπουδαίο γεγονός της καριέρας της: Η συνεργασία της με την άλλη μεγάλη κυρία της σκηνής, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, που θεωρούντο ως "αντίζηλες", αλλά που στην ωριμότητά τους παρουσιάστηκαν μαζί, σε ευγενική άμιλλα, στα έργα όπως "Μαρία Στιούαρτ" του Σίλλερ, "Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρρεν" του Μπέρναρ Σώ κ.α. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1935. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας έκαναν και περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, με πρωτοβουλία του παραγωγού Κώστα Θεοδωρίδη, τότε συζύγου της Κυβέλης, γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία "Κακός δρόμος" (1933) στην οποία εμφανίζονται οι δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες μαζί με όλο το εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών που βρίσκονταν στην περιοδεία. Η ταινία βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γρηγόρη Ξενόπουλου και έκανε αίσθηση καθώς ήταν άρτια τεχνικά, πλήρως ομιλούσα και η πρώτη "συγχρονισμένη" ελληνική ταινία. Παρ'όλα αυτά όμως δεν έτυχε καλής υποδοχής και κριτικής, ίσως λόγω του "ανήθικου" θέματος (μια νέα παίρνει τον κακό δρόμο, γίνεται πόρνη και τη σκοτώνει ο αδελφός της για να ξεπλύνει την οικογενειακή ντροπή), θέμα για το οποίο το ελληνικό κοινό μάλλον δεν ήταν έτοιμο. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι οτι ενώ αρχικά είχε μετακληθεί ως σκηνοθέτης ο Δημ.Γαζιάδης, τελικά την ταινία σκηνοθέτησε ο Ερτογρούλ Μουχσίν Μπέης, σκηνοθέτης του Εθνικού θεάτρου της Τουρκίας. Οι δύο "πρώτες κυρίες" μάλλον απογοητεύτηκαν από αυτή την εμπειρία τους με τον κινηματογράφο. Έτσι η Κοτοπούλη δεν ξαναεμφανίστηκε. Η Κυβέλη πραγματοποίησε δύο άλλες επιλεγμένες εμφανίσεις, η τελευταία  με την συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία "Η άγνωστος" που αποτελούσε κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου στο οποίο είχε παλαιότερα παίξει τον ίδιο ρόλο.
Η Κυβέλη τιμήθηκε για την προσφορά της με πολλές διακρίσεις, Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, Ανώτερο Ταξιάρχη Ευποιίας, γαλλικό Μετάλλιο Ακαδημαϊκών Δαφνών κ.α. Απεβίωσε το 1978.
Φιλμογραφία
Κακός δρόμος (1933)
Αστέρω (1937)   [Ασημίνα]
Η άγνωστος (1956)  [Λίνα Φλεριανού]

Δεν υπάρχουν σχόλια: