ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡ

Γιώργος Κάρτερ 
Επιφανής προσωπικότητα των τεχνών και των γραμμάτων στην Ελλάδα. Ηθοποιός, ποιητής, κριτικός, ζωγράφος, πρωτεργάτης και οργανωτής της Ελληνικής Τηλεόρασης.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1928 και σπούδασε αρχικά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, όπου και πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50 συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως των Μ.Νέζερ - Μ. Κρεββατά - Γ.Γαβριηλίδη, του Αδαμ. Λεμού, του Κωστή Λειβαδέα κ. α. Έφυγε στη συνέχεια στη Βιέννη όπου το 1959 σπούδασε Τηλεόραση και το 1960 σπούδασε στην Ιταλική R.A.I. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΕΙΡ αρχικά ως εκφωνητής και μετά ως διευθυντής προγράμματος του Πρώτου Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης της ΔΕΗ το 1960 καθώς και του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1971. Έγραψε και σκηνοθέτησε πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με λογοτεχνικό και θεατρικό περιεχόμενο.Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, Διευθυντής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2 και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου.
Σημαντικό είναι το συγγραφικό του έργο σε ποιητικές συλλογές, μελέτες και κριτικές για το θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Μετέχει ενεργά σε πολλούς φορείς όπως η Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείου Αθηνών, η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών όπου το 1996 εξελέγη πρόεδρος, η Κοινότητα Ευρωπαίων Συγγραφέων κ.α. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Πέθανε ξαφνικά  την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 σε ηλικία 84 ετών στην Αθήνα.
Φιλμογραφία
Έλα στο θείο (1950)[παίζει τάβλι]
Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952) [ναύτης, ορντινάτσα του οπλονόμου] 
Ελευθέριος Βενιζέλος (1966) [Αφηγητής]

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΟΛΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ

Λόλα Χατζηχρήστου
Φιλμογραφία
Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952)  [Μάρθα, σύζυγος οπλονόμου Μπουρλότου]
Το ξυπόλητο τάγμα (1954)  [Κυρα-Γιώργαινα]
Οι παπατζήδες (1954)   [κυρία Μαρία, μητέρα του Βρασίδα]


Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΑΟΥΡΑ

Λάουρα  (Έλενα Λαλαπάνου)
Από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της περιόδου 1950 -1970 στο χώρο του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού Διακρίθηκε στο μουσικό θέατρο, στον κινηματογράφο και στην ρεβύ πίστας ως τραγουδίστρια, ηθοποιός και χορεύτρια με εξαιρετικό μπρίο, πλούσια ζεστή φωνή και εκρηκτικό ταμπεραμέντο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1950, στη δισκογραφία το 1955 και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία "Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο". Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους επώνυμους συνθέτες και μαέστρους της εποχής: Ανδρέα Χατζηαποστόλου, Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Μητσάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνο Χατζιδάκι.
Έκανε πάνω από 80 ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όπου τραγούδησε ελληνικά τραγούδια με τις οκτώ ξένες γλώσσες που ξέρει να μιλά.
Ερμηνείες της περιλαμβάνονται σε πολλές ελληνικές ταινίες, όπως :
''Διπλή Θυσία'' (1945/1954)                         :    Φιορινέλλα
''Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο'' (1957)    :    Γαρύφαλλο στ'αυτί
''Χαρούμενοι αλήτες'' (1958)                         :    Τί ειν' αυτό / Μάμπο μπαγιό
''Πως περνούν οι παντρεμένοι'' (1959)          :    Θυμώνω εύκολα (ντουμπλάρει την Μπέμπα Μπέλλα)
''Για το ψωμί και τον έρωτα''
                 / Συνεφιασμένη Κυριακή" (1959)  :    Σατράπισσα με λένε", "Το καράβι"
''Ο καλός μας άγγελος" (1961)                       :    Πάρε με στην αγκαλιά σου"
''Δουλειές του ποδαριού'' (1962)                   :    Θα μετανοιώσουμε, Αχ, ναυτόπουλα
''Η Ελληνίδα και ο Έρωτας'' (1962)                :    Η Μαριγώ και το μπαρμπεράκι
''Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος'' (1962)             :    Δάκρυ
''Ο διαιτητής'' (1963)                                     :    El carinio
Φιλμογραφία (ως ηθοποιός)
Δύο κοθώνια στο ναυτικό (1952)     [Ρόη] 
Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)  [Τσιγγάνα]
Ο διαιτητής (1963)   [ Πεπίτα] 


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Γιώργος Αντωνάκης 
Τεχνικός (Διευθυντής φωτογραφίας, βοηθός οπερατέρ) ο οποίος εμφανίστηκε περιστασιακά ως ηθοποιός. Έλαβε τιμητική διάκριση στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1969 ως συμπαραγωγός με τον Νέστορα Μάτσα για την μικρού μήκους ταινία τους "Η κραυγή της πέτρας".
Φιλμογραφία
Έτσι έσβησε η ζωή μου (1952) [Αξιωματικός αεροπορίας στη δεξίωση]
Αστέρω (1959)           
Κατηγορούμενος... ο έρως (1962)   [ Φίλαθλος στο γήπεδο] 


Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΕΣΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Ανέστης Δόξας
Ο Ανέστης Δόξας (Δοξόπουλος) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1882. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1898 με ελληνικό θίασο που περιόδευε στην Βουλγαρία. Από το 1920 συνεχίζει τις εμφανίσεις του στον Πειραιά συμμετέχοντας με τη σύζυγό του Χρύσα Δόξα σε συνεταιρικό θίασο, καθώς και με το θίασο Μαρίας Βεάκη, στο θέατρο "Καράμαλη" και στο θέατρο "Γκρέκα" του Νέου Φαλήρου. Το 1932 συνεργάστηκε με το θίασο Γκόλφως Μπίνη - Τιτίκας Σοφιάδου. Υπηρέτησε σε όλα τα είδη θεάτρου και στην παντομίμα. Ήταν αυτός που δημιούργησε το πρόσωπου του "Παλιάτσου". Κατά την περίοδο της Κατοχής αποσύρθηκε από τη σκηνή και έκανε μια μόνο μια σύντομη εμφάνιση το 1952 στην ταινία "Δύο κοθώνια στο ναυτικό".  Πέθανε το 1963. Η κόρη του Μπέμπα Δόξα διακρίθηκε ως ηθοποιός του μουσικού θεάτρου.
Φιλμογραφία
Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952)    [Κυρ-Θωμάς] 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Χριστόφορος Κολυβάς
Ο Χριστόφορος Κολυβάς (και όχι Καλύβας όπως λανθασμένα αναγράφεται) γεννήθηκε το 1894 από γονείς ηθοποιούς (Σπύρο και Κλεοπάτρα). Έτσι εμφανίστηκε από πολύ μικρό παιδί στη σκηνή κοντά στη μητέρα του με το θίασο Σοφίας Νέρη όπου έπαιξε στη "Μήδεια" του Ευρυπίδη σε ηλικία 7 ετών. Συνεργάστηκε μετά με τον θίασο Εδμόνδου Φυρστ στο θέατρο Κυβέλης και αργότερα με το "Ελεύθερο Θέατρο" του Μάνου Κατράκη, ενώ μεταπολεμικά εμφανιζόταν με θίασο οπερέτας στο Δημοτικό θέατρο Πειραιώς. Απεβίωσε το 1983. Ήταν από τα πρώτα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Επίσης ηθοποιός ήταν η αδελφή του Μελπομένη Κολυβά. 
Φιλμογραφία
Έτσι έσβυσε η ζωή μου (1952)  [Γιατρός]  
Ωρκίστηκα εκδίκηση (1952)[μάρτυς Αποστόλου(ιατρός παθολόγος]
Το σπίτι της ηδονής (1961)[ιατροδικαστής]

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΠΗ ΜΟΝΤΑΝΑΡΗ


Πόπη Μοντανάρη
Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1951 και πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 2000.
Φιλμογραφία
Ο τσαρλατάνος (1973)
Ένας νομοταγής πολίτης (1974) [γραμματέας]
Μπουζάνκα αλά ελληνικά (1975)
Αλλού παπάς αλλού τα ράσα του (1983)
Ξενοδοχείο Καστρί (1988) 
Αχ αυτός ο άντρας μου  (1989)

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Χρήστος Οικονόμου


Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Το 1951 με την ιδιότητα του ελεύθερου και διπλωματικού συντάκτη δημοσίευσε τα πρώτα ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Αθηναϊκή». 
Διετέλεσε πολεμικός ανταποκριτής στο Βιετνάμ για την εφημερίδα «Μεσημβρινή» και διακεκριμένος συντάκτης σε άλλες γνωστές εφημερίδες, όπως το «Εθνος» (την περίοδο πριν από τη δικτατορία), η «Ακρόπολις», το «Εμπρός» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε με το κρατικό ραδιόφωνο (στη δεκαετία του '50 που λεγόταν ΕΙΡ) και με τη δημόσια τηλεόραση την περίοδο μετά την πτώση της δικτατορίας μέχρι το 1992. Αγαπήθηκε ως παρουσιαστής του θρυλικού τηλεπαιχνιδιού «Γράμματα και αριθμοί» (στο οποίο το έπαθλο ήταν ένα ποδήλατο!) και άλλων ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών («Σάββατο μία και μισή» με συμπαρουσιάστριες τη Νίτσα Θεοδωράκη-Λουλέ και τη Σεμίνα Διγενή, «Ταξίδι στο Χόλιγουντ», που περιλάμβανε συνεντεύξεις του από διεθνούς φήμης σταρ κ.ά.). Επίσης, το 1989 παρουσίασε τα καλλιστεία μαζί με τη Ρούλα Κορομηλά
Ο Χρήστος Οικονόμου άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 2011 σε ηλικία 88 χρόνων και κηδεύτηκε την επομένη στο κοιμητήριο της Κηφισιάς.
Φιλμογραφία
Ένας αλήτης με καρδιά  (1952)[Βασίλειος Οικονόμου(Λάκης)]
ΑΠΟ ΤΟ http://www.espressonews.gr/

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015