ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡ

Γιώργος Κάρτερ 
Επιφανής προσωπικότητα των τεχνών και των γραμμάτων στην Ελλάδα. Ηθοποιός, ποιητής, κριτικός, ζωγράφος, πρωτεργάτης και οργανωτής της Ελληνικής Τηλεόρασης.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1928 και σπούδασε αρχικά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, όπου και πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '50 συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως των Μ.Νέζερ - Μ. Κρεββατά - Γ.Γαβριηλίδη, του Αδαμ. Λεμού, του Κωστή Λειβαδέα κ. α. Έφυγε στη συνέχεια στη Βιέννη όπου το 1959 σπούδασε Τηλεόραση και το 1960 σπούδασε στην Ιταλική R.A.I. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΕΙΡ αρχικά ως εκφωνητής και μετά ως διευθυντής προγράμματος του Πρώτου Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης της ΔΕΗ το 1960 καθώς και του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1971. Έγραψε και σκηνοθέτησε πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με λογοτεχνικό και θεατρικό περιεχόμενο.Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, Διευθυντής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2 και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου.
Σημαντικό είναι το συγγραφικό του έργο σε ποιητικές συλλογές, μελέτες και κριτικές για το θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Μετέχει ενεργά σε πολλούς φορείς όπως η Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείου Αθηνών, η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών όπου το 1996 εξελέγη πρόεδρος, η Κοινότητα Ευρωπαίων Συγγραφέων κ.α. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Πέθανε ξαφνικά  την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 σε ηλικία 84 ετών στην Αθήνα.
Φιλμογραφία
Έλα στο θείο (1950)[παίζει τάβλι]
Δύο κοθώνια στο Ναυτικό (1952) [ναύτης, ορντινάτσα του οπλονόμου] 
Ελευθέριος Βενιζέλος (1966) [Αφηγητής]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τρελο μπλογκ
μολις τ ανακαλυψα
ευχαριστω
χρηστος