ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Λήδα Πρωτοψάλτη
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Ιανουαρίου του 1940. Είναι απόφοιτος εξαταξίου Γυμνασίου και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (1959) καθώς και απόφοιτος του επαγγελματικού Τμήματος της Σχολής Χορού της Πολυξένης Ματέϋ - Ρουσσοπούλου. Πρώτη της εμφάνιση στη παιδική σκηνή της Κας Κατερίνας (Κατερίνα Ανδρεάδη) στο έργο του Αντερσεν «Η Βασίλισσα του χιονιού».  Μετά στο Θέατρο Τέχνης και στη Λαική Σκηνή του Χρήστου Μπίστη, στο θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου-Μαρίας Αλκαίου, στο θίασο Ελέυθερη σκηνή Γιώργου Εμιρζά και στο θίασο Τίτου Βανδή. Το 1969 μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον Τάκη Καλφόπουλο ιδρύουν το Θίασο ΒΗΜΑΤΑ που στεγάζεται για μια σαιζόν στην Ποντιακή Στέγη Νικαίας ανεβάζοντας το έργο του Ι. Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων» όπου παίζει την ΄Ολια. Με τον ίδιο θίασο το 1970 παίζει στο Θέατρο Φλορίντα την Αντιγόνη από την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούϊγ. Μετά στο Ελληνικό Λαικό θέατρο του Μάνου Κατράκη και στο θίασο Θέρτη-Καλογεροπούλου. Από το 1974 είναι μόνιμη συνεργάτης του Θεάτρου ΣΤΟΑ. Από το 1991 διευθύνει την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΣΤΟΑ. Το 1987 συνεργάστηκε με τις επιχειρήσεις Λιβαδά στο Θέατρο ΣΜΑΡΟΥΛΑ ερμηνεύοντας την Ανεργίτσα στο έργο του ΜΠΟΣΤ «40 χρόνια Μποστ». Το 1993 συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ερμηνεύοντας την Φαύστα στο ομώνυμο έργο του Μποστ. Είναι αδελφή της σοπράνο ΄Ελσας Πρωτοψάλτη που σταδιοδρόμησε στη Γερμανία με το ψευδώνυμο ΄Ελσα Καστέλλα.
ΒΡΑΒΕΙΑ
1993 Βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη
1995 από τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Πατρέων
1997 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου
1997 Βραβείο Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για τον ρόλο της Αννας στο έργο «Αννα είπα!»
2000 Α' Βραβείο ερμηνείας για την Εκάβη του Ευριπίδη από το περιοδικό ''Αθηνόραμα''.
Φιλμογραφία
Το παιδί μου πρέπει να ζήσει (1951)[μικρή Δανάη-κόρη Αλέξη/ως Λίντια Πρωτοψάλτη]
Διαβόλου κάλτσα (1961)
Εγκατάλειψη (1965)
Επί εσχάτη προδοσία (1968) [Μαριάνθη]
Ιωάννης ο βίαιος (1973)
Δι' ασήμαντον αφορμήν (1974)
Το βαρύ... πεπόνι (1977) [σύζυγος Αριστείδη]
Ανατολική περιφέρεια (1979)
El Greco (2007) [σύζυγος Carcadil]
Χαρά (2012) [μητέρα Χαράς]
ΑΠΟ ΤΟ http://www.theatrostoa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: