ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ή ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ www.retrodb.gr ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ.

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΚΑΙΤΗ ΠΑΣΣΑ

Καίτη Πασά 
Μίς Ελλάς του 1956 και πρώτη αγαπημένη του Νίκου Κούρκουλου.
Φιλμογραφία
Η μουσίτσα (1959)
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι (1959)
Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960) [Ζανέτ Γιαννάτου]

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

ΑΝΝΙΤΑ ΔΑΛΕΖΙΟΥ

Αννίτα Δαλέζιου
Χορεύτρια και ηθοποιός.
Φιλμογραφία
Είναι ένας... τρελλός τρελλός Βέγγος (1965)
Ραντεβού στον αέρα (1966) [Αννίτα Γεωργιάδου]

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

ΛΙΝΤΑ ΜΙΡΑΝΤΑ

Λίντα (Λήδα) Μιράντα
Ψευδώνυμο της Μιράντας Φραγκούλη.
Φιλμογραφία
Δεσποινίς Δικηγόρος (1933)
Το τραγούδι του χωρισμού (1939)
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) [Λίνα]
Δολάρια και Ονειρα  (1956)
Δυο Μανες στο Σταυρο του Πονου (1962)
Ζήλεια  (1963)
Ο Επαναστάτης (1965)
Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου (1966)
Αν Ολες οι Γυναίκες του Κόσμου (1967)

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ

Καίτη Χωματά
Η Αικατερίνη (Καίτη) Χωματά (24 Οκτωβρίου 1946 - 24 Οκτωβρίου 2010) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος στο ελληνικό τραγούδι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα, ενώ είχε καταγωγή από την Νάξο. Σπούδασε κλασικό χορό. Με το τραγούδι ασχολήθηκε σε ηλικία 17 ετών, όταν το 1964 βρέθηκε τυχαία στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα κι έτσι την επέλεξε, αναδεικνύοντάς την σε μία από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε.
Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδόσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με τους συνθέτες Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Εκτός από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», τα «Να διώξω τα σύννεφα να γίνω αγέρι», «Κι αν σ΄ αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων», «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν παντρεμένη δυο φορές και είχε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο της με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομμάτη. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε το μεγάλο θαυμαστή της Γιάννη Λιανό. Η Καίτη Χωματά απεβίωσε στις 24 Οκτωβρίου 2010 τα ξημερώματα, σε ηλικία 64 ετών νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, μετά από ατύχημα. Χτυπημένη από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε σχεδόν 30 χρόνια.
Φιλμογραφία
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966
Αγάπησα μιαν άγνωστη (1970)
Σιλουέτες (1967)
Σκιές στην άμμο (1970)
Τζένη Τζένη (1965)

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Αλέξης Γεωργίου
Τραγουδιστής του νέου κύματος. Γεννήθηκε το 1940 και πέθανε το 1988.
Φιλμογραφία
Πρόσωπο με πρόσωπο (1966)
Σκιές στην άμμο (1970)
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας (1972)
Εραστές του ονείρου (1974)
Πάμε για καφέ (1981)

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

ΠΑΡΗ ΛΕΒΕΝΤΗ


















































Πάρη  Λεβέντη

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 1936. Αναδείχθηκε Μις Ελληνίς  στα καλλιστεία του 1959 (όταν η Ζωή Κουρούκλη/Λάσκαρη βγήκε Σταρ Ελλάς) και Μις Ευρώπη όπως και Βασίλισα της Διεθνούς Ομορφιάς την ίδια χρονιά. Υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη Φίλιππα Φυλακτού. Σπούδασε στη Σχολή Ωδείου Αθηνών και στο θέατρο έπαιξε στους θιάσους Φωτόπουλου, Κωνσταντάρα και Αναλυτής/Ρηγόπουλου το 1965/67. Τηλεόραση έγραψε, σχεδίασε, ερεύνησε και παρουσίασε την εβδομαδιαία ζωντανή εκπομπή ''Βιτρίνες της Εβδομάδας'' το 1967. Στο εξωτερικό βρίσκεται από το 1968 και στην Ελλάδα έρχεται μια φορά το χρόνο για 2-3 εβδομάδες.
Φιλμογραφία
Υπερήφανοι αετοί (1971) [κατάσκοπος]
Τέρμα τα δίφραγκα (1962) [Ρίτα]
Το καλοκαίρι της οργής (1962) [σύζυγος]
Βασιλιάς της γκάφας (1962) [Μαίρη]
Ζήτω η τρέλα (1962)
Η ζωή μου αρχίζει με σένα (1961) [Νανά]
Η αυγή του θριάμβου (1960) [Μαρία]
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ Κ. ΠΑΡΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ.

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

ΦΙΛΙΩ ΚΟΥΛΑΞΗ

Φιλιώ Κουλαξή
Φιλμογραφία
Με λύγισε η φτώχεια (1964)
Γιατί γεννήθηκα φτωχή (1965)
Ο φιγουρατζής (1968)
Στη ζωή μαζί σου πόνεσα (1968)
Ξύπνα κορόιδο... (1969)[Φιλιώ]
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970)
Ο Μεγάλος Ενοχος (1970)
Πίσω και σας φάγαμε (1972)
Τροχονόμος... Βαρβάρα (1981)
Εδώ και Τώρα Αγγούρια! Πόσα Φάγατε Σήμερα; (1982)
Πανικός στα σχολεία (1982)
Παντρεμένος με πεθερά / Πάτερ Γκομένιος (1982)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ


Μιχάλης Μαραγκάκης
Γεννήθηκε 1930 στα Χανιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Ηθοποιός και παραγωγός
Φιλμογραφία
Όσα κρύβει η νύχτα (1963)
Κοντσέρτο για Πολυβόλα (1967)
Εκείνος κι Εκείνη (1967)
Βλέπε Λουκιανός (1970)
Η τύχη μου τρελάθηκε (1970) [Βαγγέλης Καρατασάκος]
Το κρυφό σπίτι της Αγγέλας (1972)
Παύλος Μελάς (1974)
Τρελλός και πάσης Ελλάδος (1983)
Ο φαταούλας (1986)
Ο δίγαμος (1988)
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993)
Κόκκινο τριαντάφυλλο σου έκοψα (1993)
Μ`Αρέσουν οι Καρδιές σαν τη Δική μου (Μάρκος Βαμβακάρης)(2000)  [αφηγητής (φωνή)]

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

Σταύρος Χριστοφίδης
Το 1960 έλαβε μέρος σε δυο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
Φιλμογραφία
Δολλάρια και όνειρα (1956)
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Martha (1967)
Χαϊδάρι ώρα 03.30 αποδράσατε (1967)[Κέλερ]
Γοργοπόταμος (1968)
Τζέιν Έυρ (1968)[πάστορας Πέτρος]
Αδυναμίες (1969)
Ο δοσίλογος (1970)
Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971)
Μαύρο  άσπρο (1973)

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Αντώνης Αντωνίου
Ο Αντώνης Αντωνίου (γεν. 1945) είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή του Θεάτρου τέχνης ''Κάρολου Κουν'' το 1967.
Έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες αξιόλογα έργα του σινεμά, πολλές παραστάσεις του θεάτρου, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Πρωτοεμφανίσθηκε το 1960 στην ταινία "Ένα κορίτσι σε περιμένει", ενώ από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η ερμηνεία του ρόλου του ισοβίτη Νίκου Κοεμτζή στο έργο "Παραγγελιά" (1980) του Παύλου Τάσιου, με συμπρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο, την Όλια Λαζαρίδου και την Κατερίνα Γώγου.
Ο Αντώνης Αντωνίου είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Νατάσα Ασίκη και έχουν τρεις κόρες.
Φιλμογραφία
Ένα κορίτσι σε περιμένει (1960)
Κραυγή... (1964)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
Μαντώ Μαυρογένους (1971)
Υπερήφανοι αετοί (1971)
Το βαρύ... πεπόνι (1977) [Αριστείδης]
Από που πάνε για τη χαβούζα (1978) [Διαμαντής]
Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (1978)
Ανατολική περιφέρεια (1979)
Milo-Milo (1979)
Γυναίκες στα όπλα (1979) [(δάσκαλος)]
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [Ντίνος Παπαδημητρίου]
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [Νίκος Πλουμπίδης («μπάρμπας»)]
Παραγγελιά (1980) [Νίκος]
Η κάθοδος των εννιά (1984)
Το κολιέ (1985)
Μπορντέλο (1985) [Ιμπραχίμ Εσάτ]
Δεξιότερα της δεξιάς (1989)
Η κάθοδος των εννιά (1985) [Κωστής
Το θέατρο στο βουνό (1985)
Ελεύθερη κατάδυση (1994) [Γεράσιμος Μαυρίδης]
Το φτερό της μύγας (1995)
Απόντες (1996) [Θανάσης]
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1996) [αστυνόμος]
Βασιλική (1997) [(ταξίαρχος)]
Ευγένιος... αγνώστων λοιπών στοιχείων (1997) [Ευγένιος Μπίκας]
Lilly's story 2002
Βαρέα ανθυγιεινά (2003) [ταβερνιάρης]
Ο Ηλίας του 16ου (2008) [Λάμπρος]
Το πέταγμα του κύκνου (2010)

ΜΙΣΕΛ ΠΟΛΑΤΟΣ


Μιχάλης Πολάτος
Κράτησε ρόλους κομπάρσου, μικρούς ή μεγαλύτερους. Σε αρκετές ταινίες, κυρίως της Ρένας Γαλάνη, ήταν παράλληλα και βοηθός σκηνοθέτη ή φροντιστής.
Φιλμογραφία
Θυσιάστηκα για το παιδί μου  (1960) ( φίλος του Καμπανέλλη στο σαλόνι )
Η καρδιά της μάνας  (1963)   (φίλος και συνεργάτης του Λειβαδίτη)
Η φτωχούλα και το βασιλόπουλο (1960)
Εμείς τα μπατιράκια  (1963)   (συνδαιτημόνας στη τραπέζι τούρτας της Ταϋγέτης)
Ζητιάνος μιας αγάπης  (1963)  (Ανδρέας, υπάλληλος στα "Προάστεια Αγγελοπούλου")
Με λύγισε η φτώχεια (1964)
Είναι μεγάλος ο καϋμός  (1964)  (γιός του Ν. Φέρμα, γαμπρός) 
Προδομένη  (1965)  (φίλος της Εφης Οικονόμου)
Καϋμοί στη φτωχογειτονιά  (1965)  (βοηθός σκηνοθέτη / καλεσμένος της Ιασωνίδου)
Βάνα (1965)
Μια φυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
Με ιδρώτα και δάκρυα (1965)
Διψασμένη γι' αγάπη  (1965)  (φροντιστής / κονφερασιέ)
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση  (1966) (κάνει καντάδα στην Γ. Βασιλειάδου)
Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)
Κούνια που σε κούναγε  (1966)   (βοηθός σκηνοθέτη / πράκτορας γραφείου συνοικεσίων) 
Ούτε μιλάει, ούτε λαλάει  (1966)  (βοηθός σκηνοθέτη / φίλος των Μανέλη & Μαυρομάτη στο λιμάνι)
Ένας απένταρος λεφτάς  (1967) (καφετζής στο γραφείο του Γκιωνάκη)
Χάιδω (1967)
 Η μοίρα μιας γυναίκας  (1967) ( βοηθός σκηνοθέτη / γιατρός από την παρέα του Πρέκα)
Περιφρονημένη αγάπη (1968)