ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΚΑΙΤΗ ΠΑΣΣΑ

Καίτη Πασά 
Μίς Ελλάς του 1956 και πρώτη αγαπημένη του Νίκου Κούρκουλου.
Φιλμογραφία
Η μουσίτσα (1959)
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι (1959)
Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960) [Ζανέτ Γιαννάτου]
ΑΠΟ ΤΟ wwww.retrodb.gr

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

ΑΝΝΙΤΑ ΔΑΛΕΖΙΟΥ

Αννίτα Δαλέζιου
Χορεύτρια και ηθοποιός.
Φιλμογραφία
Είναι ένας... τρελλός τρελλός Βέγγος (1965)
Ραντεβού στον αέρα (1966) [Αννίτα Γεωργιάδου]
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

ΛΙΝΤΑ ΜΙΡΑΝΤΑ

Λίντα (Λήδα) Μιράντα
Ψευδώνυμο της Μιράντας Φραγκούλη.
Φιλμογραφία
Δεσποινίς Δικηγόρος (1933)
Το τραγούδι του χωρισμού (1939)
Μια νύχτα στον Παράδεισο (1951) [Λίνα]
Δολάρια και Ονειρα  (1956)
Δυο Μανες στο Σταυρο του Πονου (1962)
Ζήλεια  (1963)
Ο Επαναστάτης (1965)
Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου (1966)
Αν Ολες οι Γυναίκες του Κόσμου (1967)
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ


Καίτη Χωματά
Η Αικατερίνη (Καίτη) Χωματά (24 Οκτωβρίου 1946 - 24 Οκτωβρίου 2010) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος στο ελληνικό τραγούδι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα, ενώ είχε καταγωγή από την Νάξο. Σπούδασε κλασικό χορό. Με το τραγούδι ασχολήθηκε σε ηλικία 17 ετών, όταν το 1964 βρέθηκε τυχαία στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα κι έτσι την επέλεξε, αναδεικνύοντάς την σε μία από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε.
Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδόσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με τους συνθέτες Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Εκτός από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», τα «Να διώξω τα σύννεφα να γίνω αγέρι», «Κι αν σ΄ αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων», «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν παντρεμένη δυο φορές και είχε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο της με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομμάτη. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε το μεγάλο θαυμαστή της Γιάννη Λιανό. Η Καίτη Χωματά απεβίωσε στις 24 Οκτωβρίου 2010 τα ξημερώματα, σε ηλικία 64 ετών νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, μετά από ατύχημα. Χτυπημένη από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε σχεδόν 30 χρόνια.
Φιλμογραφία
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966
Αγάπησα μιαν άγνωστη (1970)
Σιλουέτες (1967)
Σκιές στην άμμο (1970)
Τζένη Τζένη (1965)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Αλέξης Γεωργίου
Τραγουδιστής του νέου κύματος. Γεννήθηκε το 1940 και πέθανε το 1988.
Φιλμογραφία
Πρόσωπο με πρόσωπο (1966)
Σκιές στην άμμο (1970)
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας (1972)
Εραστές του ονείρου (1974)
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

ΠΑΡΗ ΛΕΒΕΝΤΗ


















































Πάρη  Λεβέντη

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 1936. Αναδείχθηκε Μις Ελληνίς  στα καλλιστεία του 1959 (όταν η Ζωή Κουρούκλη/Λάσκαρη βγήκε Σταρ Ελλάς) και Μις Ευρώπη όπως και Βασίλισα της Διεθνούς Ομορφιάς την ίδια χρονιά. Υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη Φίλιππα Φυλακτού. Σπούδασε στη Σχολή Ωδείου Αθηνών και στο θέατρο έπαιξε στους θιάσους Φωτόπουλου, Κωνσταντάρα και Αναλυτής/Ρηγόπουλου το 1965/67. Τηλεόραση έγραψε, σχεδίασε, ερεύνησε και παρουσίασε την εβδομαδιαία ζωντανή εκπομπή ''Βιτρίνες της Εβδομάδας'' το 1967. Στο εξωτερικό βρίσκεται από το 1968 και στην Ελλάδα έρχεται μια φορά το χρόνο για 2-3 εβδομάδες.
Φιλμογραφία
Υπερήφανοι αετοί (1971) [κατάσκοπος]
Τέρμα τα δίφραγκα (1962) [Ρίτα]
Το καλοκαίρι της οργής (1962) [σύζυγος]
Βασιλιάς της γκάφας (1962) [Μαίρη]
Ζήτω η τρέλα (1962)
Η ζωή μου αρχίζει με σένα (1961) [Νανά]
Η αυγή του θριάμβου (1960) [Μαρία]
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ Κ. ΠΑΡΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ.
Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr


Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

ΦΙΛΙΩ ΚΟΥΛΑΞΗ

Φιλιώ Κουλαξή
Φιλμογραφία
Με λύγισε η φτώχεια (1964)
Γιατί γεννήθηκα φτωχή (1965)
Ο φιγουρατζής (1968)
Στη ζωή μαζί σου πόνεσα (1968)
Ξύπνα κορόιδο... (1969)
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970)
Ο Μεγάλος Ενοχος (1970)
Πίσω και σας φάγαμε (1972)
Τροχονόμος... Βαρβάρα (1981)
Εδώ και Τώρα Αγγούρια! Πόσα Φάγατε Σήμερα; (1982)
Πανικός στα σχολεία (1982)
Παντρεμένος με πεθερά / Πάτερ Γκομένιος (1982)
Σειρές που έχει παίξει
Οι δικηγόροι 1982 ΕΡΤ
Τα αδέλφια 1988 ΕΤ2
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ


Μιχάλης Μαραγκάκης
Γεννήθηκε 1930 στα Χανιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Ηθοποιός και παραγωγός
Φιλμογραφία
Όσα κρύβει η νύχτα (1963)
Κοντσέρτο για Πολυβόλα (1967)
Εκείνος κι Εκείνη (1967)
Βλέπε Λουκιανός (1970)
Η τύχη μου τρελάθηκε (1970) [Βαγγέλης Καρατασάκος]
Το κρυφό σπίτι της Αγγέλας (1972)
Παύλος Μελάς (1974)
Τρελλός και πάσης Ελλάδος (1983)
Ο φαταούλας (1986)
Ο δίγαμος (1988)
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993)
Κόκκινο τριαντάφυλλο σου έκοψα (1993)
Μ`Αρέσουν οι Καρδιές σαν τη Δική μου (Μάρκος Βαμβακάρης) [αφηγητής (φωνή)]
Σειρές που έχει παίξει
Αστροφεγγιά 1980 ΕΡΤ
Η τελευταία άνοιξη 1973 ΥΕΝΕΔ
Η ωραία Ελένη των γαϊδάρων 1976 ΥΕΝΕΔ
Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων 1972 ΥΕΝΕΔ
Οικογένεια Μουσαμά 1991 ΑΝΤ1
Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια 1976 ΕΡΤ
Τα δελφινάκια του Αμβρακικού 1995 ΕΤ1
Τμήμα ηθών: Η κυρία δίπλα είναι νεκρή 1992 ΑΝΤ1
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta,com, ΤΟ www,cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ


Σταύρος Χριστοφίδης
Το 1960 έλαβε μέρος σε δυο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
Φιλμογραφία
Δολλάρια και όνειρα (1956)
Η δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Χαϊδάρι ώρα 03.30 αποδράσατε (1967)
Γοργοπόταμος (1968)
Τζέιν Έυρ (1968)
Αδυναμίες (1969)
Ο δοσίλογος (1970)
Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971)
Μαύρο + άσπρο (1973)
ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Αντώνης Αντωνίου
Ο Αντώνης Αντωνίου (γεν. 1945) είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες αξιόλογα έργα του σινεμά, πολλές παραστάσεις του θεάτρου, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Πρωτοεμφανίσθηκε το 1960 στην ταινία "Ένα κορίτσι σε περιμένει", ενώ από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η ερμηνεία του ρόλου του ισοβίτη Νίκου Κοεμτζή στο έργο "Παραγγελιά" (1980) του Παύλου Τάσιου, με συμπρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο, την Όλια Λαζαρίδου και την Κατερίνα Γώγου.
Ο Αντώνης Αντωνίου είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Νατάσα Ασίκη και έχουν τρεις κόρες.
Φιλμογραφία
Ένα κορίτσι σε περιμένει (1960)
Κραυγή... (1964)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
Μαντώ Μαυρογένους (1971)
Υπερήφανοι αετοί (1971)
Το βαρύ... πεπόνι (1977) [Αριστείδης]
Από που πάνε για τη χαβούζα (1978) [Διαμαντής]
Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (1978)
Ανατολική περιφέρεια (1979)
Milo-Milo (1979)
Γυναίκες στα όπλα (1979) [(δάσκαλος)]
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) [Ντίνος Παπαδημητρίου]
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [Νίκος Πλουμπίδης («μπάρμπας»)]
Παραγγελιά (1980) [Νίκος]
Η κάθοδος των εννιά (1984)
Το κολιέ (1985)
Μπορντέλο (1985) [Ιμπραχίμ Εσάτ]
Δεξιότερα της δεξιάς (1989)
Η κάθοδος των εννιά (1985) [Κωστής
Το θέατρο στο βουνό (1985)
Ελεύθερη κατάδυση (1994) [Γεράσιμος Μαυρίδης]
Το φτερό της μύγας (1995)
Απόντες (1996) [Θανάσης]
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1996) [(αστυνόμος)]
Βασιλική (1997) [(ταξίαρχος)]
Ευγένιος... αγνώστων λοιπών στοιχείων (1997) [Ευγένιος Μπίκας]
Lilly's story 2002
Βαρέα ανθυγιεινά (2003) [(ταβερνιάρης)]
Ο Ηλίας του 16ου (2008) [Λάμπρος]
Το πέταγμα του κύκνου (2010)
Σειρές που έχει παίξει
10η εντολή : Το δάσος 2004|2007 Alpha
Έγκλημα στο Ψυχικό 1981|1981 ΥΕΝΕΔ
Έκπτωτος άγγελος 1997|1997 ΑΝΤ1
Έναν ελληνικό 1995|1995 ΑΝΤ1
Ένοχες σχέσεις 1993|1993 ΑΝΤ1
Αθώος ή ένοχος: Το δίλημμα 2000|2000 ΑΝΤ1
Αληθινοί έρωτες : Απόσταση ασφαλείας 2008|2008 Alpha
Αχ...και νά ξερες 2002|2002 Alpha
Βέτα queen 2008|2008 Alpha
Βαμμένα κόκκινα μαλλιά 1992|1992 ΑΝΤ1
Γυναίκα από βελούδο 1985|1985 ΕΡΤ
Δρόμοι της πόλης: Μέρες άδειας 1995|1995 ΑΝΤ1
Εν Ιορδάνη 2002|2002 Star
Ερόικα 1999|1999 ΕΤ1
Ζητώ γνωριμία 1990|1990 ΕΤ1
Η αναγέννηση ενός έθνους 1990|1990 ΕΤ2
Η απόδραση 1996|1996 ΕΤ2
Η εκτέλεση 1993|1993 ΑΝΤ1
Η λίμνη των στεναγμών (2005) 2005|2005 Alter
Κίτρινος φάκελος 1981|1981 ΕΡΤ
Κόκκινος κύκλος : Χοιροστάσιο 2000|2003 Alpha
Λάκης ο γλυκούλης 2008|2008 Mega
Μαρία η άσχημη 2007|2007 Mega
Με λένε Βαγγέλη 2011|2011 Mega
Μπίζνες στα Βαλκάνια (1999) 1999|1999 ΕΤ1
Μπαμπά μην τρέχεις 2007|2007 Mega
Νυχτερινοί ακροβάτες 1993|1993 ΕΤ2
Ο 3ος νόμος : Βελουδένιες 2010|2010 Mega
Ο 3ος νόμος : Κρυμμένοι 2010|2010 Mega
Ο πατέρας μου ο Έλληνας 199?|199? ΕΤ2
Οίκος αντοχής 2003|2003 Alpha
Οι έμποροι των εθνών 1973|1973 ΕΙΡΤ
Πορεία 090 1980|1980 ΥΕΝΕΔ
Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα 1980|1980 ΕΡΤ
Τμήμα ηθών: Το μυστικό 1992|1994 ΑΝΤ1
Το γελοίον του πράγματος: Αρχίζει το ματς 1994|1994 ΑΝΤ1
Το κόκκινο δωμάτιο: Το χρέος του Βαγγέλη 2005|2008 Mega
Τρικυμία (1998) (Ι) 1998|1998 ΑΝΤ1
Φάρος (2007) 2007|2007 ΑΝΤ1
Ψίθυροι καρδιάς 1997|1997 Mega
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

ΜΙΣΕΛ ΠΟΛΑΤΟΣ


Μιχάλης Πολάτος
Κράτησε ρόλους κομπάρσου, μικρούς ή μεγαλύτερους. Σε αρκετές ταινίες, κυρίως της Ρένας Γαλάνη, ήταν παράλληλα και βοηθός σκηνοθέτη ή φροντιστής.
Φιλμογραφία
Θυσιάστηκα για το παιδί μου  (1960) ( φίλος του Καμπανέλλη στο σαλόνι )
Η καρδιά της μάνας  (1963)   (φίλος και συνεργάτης του Λειβαδίτη)
Η φτωχούλα και το βασιλόπουλο (1960)
Εμείς τα μπατιράκια  (1963)   (συνδαιτημόνας στη τραπέζι τούρτας της Ταϋγέτης)
Ζητιάνος μιας αγάπης  (1963)  (Ανδρέας, υπάλληλος στα "Προάστεια Αγγελοπούλου")
Με λύγισε η φτώχεια (1964)
Είναι μεγάλος ο καϋμός  (1964)  (γιός του Ν. Φέρμα, γαμπρός) 
Προδομένη  (1965)  (φίλος της Εφης Οικονόμου)
Καϋμοί στη φτωχογειτονιά  (1965)  (βοηθός σκηνοθέτη / καλεσμένος της Ιασωνίδου)
Βάνα (1965)
Μια φυναίκα χωρίς ντροπή (1965)
Με ιδρώτα και δάκρυα (1965)
Διψασμένη γι' αγάπη  (1965)  (φροντιστής / κονφερασιέ)
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση  (1966) (κάνει καντάδα στην Γ. Βασιλειάδου)
Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)
Κούνια που σε κούναγε  (1966)   (βοηθός σκηνοθέτη / πράκτορας γραφείου συνοικεσίων) 
Ούτε μιλάει, ούτε λαλάει  (1966)  (βοηθός σκηνοθέτη / φίλος των Μανέλη & Μαυρομάτη στο λιμάνι)
Ένας απένταρος λεφτάς  (1967) (καφετζής στο γραφείο του Γκιωνάκη)
Χάιδω (1967)
 Η μοίρα μιας γυναίκας  (1967) ( βοηθός σκηνοθέτη / γιατρός από την παρέα του Πρέκα)
Περιφρονημένη αγάπη (1968)
ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Χ. ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr