ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΑΝΕΛΛΗΣ


Φραγκίσκος Μανέλλης
Ο Φραγκίσκος Μανέλλης (Αδριανούπολη, 1909 - 11 Απριλίου 1978) ήταν κωμικός ηθοποιός. Έπαιξε κυρίως το ρόλο του καλόκαρδου μπούφου, συχνά στο πλευρό του Τάκη Μηλιάδη και του Θανάση Βέγγου. Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Τουρκίας (Αν. Θράκη) το 1909. Ηθοποιός τής μουσικής σκηνής από το 1931. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1943, στην ταινία "Η θύελλα πέρασε". Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο "Η εύθυμη χήρα" και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς θιάσους και περιόδευσε σε όλο τον Ελληνισμό τού εξωτερικού. Γνωστός σε όλους μας για το άφθονο χιούμορ του πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Μελισσινό. Συνολικά έπαιξε σε 55 ταινίες, από τις οποίες στις 4 ήταν σεναριογράφος, στις 2 παραγωγός και στη μία διευθυντής παραγωγής. Αξέχαστη θα μείνει η σκηνή που έκανε έναν οδοντίατρο, που έγδυνε εύχυμη πελάτισσα και στην ερώτησή της "μα τι κάνετε εκεί κάτω γιατρέ;", απαντούσε ο Μανέλλης "ψάχνω να βρω τη ρίζα". Επίσης, ο Μανέλλης, εκτός από ρόλους αφελή και χαζού, ξεχώρισε και σε ρόλους "μαχαραγιάδων". Με το θίασό του, ο Μανέλλης πήγαινε σε μια λαϊκή ταβέρνα, μιας που ήταν και καλοφαγάς, η οποία λεγόταν Κουμπούρα, στη Νίκαια, και τραγουδούσαν όλοι, με τη συνοδεία τής ορχήστρας τού Γιάννη Λαουτάρη. Πέθανε στις 11 Απριλίου του 1978 από προβλήματα καρδιάς και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Είχε μια κόρη, τη γνωστή χορεύτρια και συγγραφέα Ρέα Μανέλη.
Φιλμογραφία
Η θύελλα πέρασε (1943)
Ραγισμένες καρδιές (1945)
Διαγωγή... μηδέν! (1949) [Μανώλης]
Οι απάχηδες των Αθηνών (1950) [Καρούμπας]
Βαφτιστικός (1952) [Δημητρός]
Ένας αλήτης με καρδιά (1952)[Πελοπίδας]
Μητέρα στο βούρκο (1953)
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο (1956)
Φτώχεια έρως και κομπίνα (1956) [Μάρκος]
3 τρελοί ντετέκτιβς (1957) [Τζιμ Τζακ]
Ραντεβού με τον έρωτα (1957) [Γιάννης]
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957) [σταθμάρχης λεωφορείων]
Της νύχτας τα καμώματα (1957) [Τέλης]
Κέφι γλέντι και φιγούρα (1958) [Μάρκος]
Ο κόμης Χατζηχρήστος (1958)
Μηδέν πέντε (1958)
Το κορίτσι της αμαρτίας (1958) [Μανώλης]
Οι καβγατζήδες  (1958)
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
Έρωτας... με δόσεις (1959) [Τρύφωνας Καραποτάσης]
Η Λίζα τό ’σκασε (1959)
Λύγκος ο λεβέντης (1959)
Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959) [Θανάσης]
Ήρωες της γκάφας (1959) [Γιάννης]
Αγαπούλα μου (1960) [Μήτσος]
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα (1960) [Μητρούσης]
Τα ντερβισόπαιδα (1960) [Τρύφων]
Ηδονή και πάθος  (1960)
Το κορίτσι του δρόμου (1960)
Δουλειές του ποδαριού (1962) [Μητρούσης]
Εξομολόγησις μιας μητέρας (1962)
Οι άσοι της τράκας (1962) [Ντιντίκος]  
Κλάψε φτωχή μου καρδιά (1962)
Το καρπουζάκι (1962)
Δύο μάνες στο σταυρό του πόνου (1962)
Οι τρεις σωματοφύλακες (1962) [Μάνθος]  
Οι αετονύχηδες / Μη βαράτε όλοι μαζί (1962)
Τα κοθώνια του θρανίου (1962) [Δημήτρης]
Το κορίτσι του λόχου (1962) [(χωροφύλακας)]
Οι κατεργάρηδες (1963)
Τον βρήκανε τον Παναή (1963)
Τα παιδιά της Μανταλένας (1963)
Εμείς τα μπατιράκια (1963) [Ηλίας Παναγούλιας]
Ένας βλάκας... με πατέντα! (1963) [Θεοδόσης]
Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα (1963) [Νώντας]
Με λύγισε η φτώχεια (1964)[κυρ Αντώνης/μπακάλης]
Καϋμοί στη φτωχογειτονιά (1965) [Φραγκίσκος Μανέλλης]
Πάρε το δάκρυ μου (1965) [Σταύρος]
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Πολύδωρος]
Επιχείρησις: Όρμα χοντρέ (1966) [Σπουργίτης]
Ούτε μιλάει ούτε λαλάει (1966) [Σοφρώνης / δρ. Τσακμάκης]
Από λαχτάρα σε λαχτάρα (1967)  [Σταμάτης]
Μανωλάκης ο τέντυ μπόυ (1967) [Μανωλάκης]
Ο μαχαραγιάς (1968) [Γούτος]
Ο φιγουρατζής (1968)  [Βαγγέλης]
Ο μπακαλόγατος (1968)
Ο φακίρης Σταμάτης Κόκκορας (1969)  [Σταμάτης Κόκκορας]Τα Τα κορόιδα, η βαλίτσα μου κι Εγώ (1969) [Περικλής Λιανός]
Ένας χίπυς με φιλότιμο (1970) [Μανώλης Χαζογιώργος]
Τα ομορφόπαιδα!.. (1971) [Μανώλης]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: