ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ

Μαρίκα Νέζερ
Η Μαρίκα Νέζερ ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1906 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου του 1989. Ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Νέζερ και της ηθοποιού και μίμου Κλεοπάτρας Νέζερ, αδερφή του Χριστόφορου Νέζερ (1903-1995), εξαδέλφη του Χριστόφορου Νέζερ (1887 - 1970) και εγγονή του Χριστόφορου Νέζερ, φρούραρχου Αθηνών και Υπασπιστή του Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα. Στα πρώτα της θεατρικά βήματα έπαιζε με την αδερφή της Κατίνα (ονομάζονταν "Τα Νεζεράκια"). Από 13 ετών ανήλθε στη θεατρική σκηνή στο Κάιρο όπου και κατέλαβε διαπρεπή θέση κυρίως στο μουσικό επιθεωρησιακό είδος. Το 1927 συνεργάστηκε με τον Θίασο του Ι. Παπαϊωάννου και εμφανίστηκε στις οπερέτες: «Ο χορός της τύχης», «Μαμζέλ Νιτούς», «Χαλιμά» και «Κρυφό Ρομάντσο» (οι δύο τελευταίες του Θ. Σακελλαρίδη. Διέπρεψε στις επιθεωρησιακές παραστάσεις και τα συγκροτήματα της Σοφίας Βέμπο με το χαρακτηριστικό τύπο της "καρατερίστας". Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Μαντάμ Σουσούς του Ψαθά, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Μέχρι μεγάλης ηλικίας συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεταξύ των οποίων και στο Της κακομοίρας του Ντίνου Κατσουρίδη όπου και σημείωσε ίσως τη μεγαλύτερη κινηματογραφική της επιτυχία ως προξενήτρα του Κυρ Παντελή (Κ. Δούκα) με την Λίτσα (Ντίνα Τριάντη). Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Ερρίκο Κονταρίνη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν κατάκοιτη, μαζί με την επίσης κατάκοιτη αδερφή του άντρα της. Απεβίωσε το 1989 και κηδεύτηκε με παρουσία τεσσάρων μόνο καλλιτεχνών, στο Κοιμητήριο του Βύρωνα.
Φιλμογραφία
Μαντάμ Σουσού (1948) [Μαντάμ Σουσού]
Το στραβόξυλο (1952) [Ουρανία Μαρουλή]
Χαλιμα (1954)
Δολλάρια και όνειρα (1956)
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957) [Ευθαλίτσα]
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [Αμέλια]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [Θεοδώρα Καραμαούνα]
Το έξυπνο πουλί (1961) [(πελάτισσα με ψυγείο «Παγετών»)]
Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962)
Ένας βλάκας... με πατέντα! (1963) [Περσεφόνη]
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει... (1963) [κ. Σεκέρη]
Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963) [Σοφία]
Οι Τουρίστες (1963)
Της κακομοίρας (1963) [Δέσποινα]
Το γέλιο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (1963) [Αλίκη Χαριτίδου]
Ο πολύτεκνος (1964) [Κλημεντίνη]
Αυτοί που Ξέχασαν το Θεό (1964)
Ο Μεγαλος Ορκος (1965)
Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός (1966) [νονά]
Εισπράκτωρ 007 (1966) [Αφροδίτη]
Ο Παλιάτσος (1968)  [Ολυμπία]  
Αλτ! Και σ’ έφαγα (1969) [Θαλασσοδαρμένου]
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969) [Μιρέλα]
Ο τζαναμπέτης (1969) [Αδελαΐδα]
Το στραβόξυλο (1969) [Αμαλία]
Ο νάνος και οι 7 χιονάτες (1970) [Αιμιλία]
Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων (1970) [Ασπασία]
Όμορφες μέρες (1970) [«Πληγούραινα»]
Ο Ντιρλαντάς (1970)  
Η κρεββατομουρμούρα (1971) [Αγλαΐα]
Μια Νταντά και Τέζα όλοι (1971)
Ο Καουμπόυ του Μεταξουργείου (1971)
Η προεδρίνα (1972) [Ουρανία]
Ο Πατούχας (1972) [Ρηγινιώ]
Ολοι θα Ζήσουμε (1974)   [Πηνελόπη]  
Μονά... ζυγά δικά μου... (1979)
Ταξείδι του μέλιτος (1979) [ρεσεψιονίστ]
Πολίτες Β`Κατηγορίας (1981)
Επικίνδυνο παιχνίδι - η αναμέτρηση (1982) [θεία]

Δεν υπάρχουν σχόλια: