ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ

Γιάννης Βόγλης (Γκόγκλης)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο στην ταινία "Οι Υπερήφανοι". Έγινε γνωστός από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"' το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία "Κορίτσια στον ήλιο"' του Βασίλη Γεωργιάδη.
Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το "Προσκήνιο" του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕμετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε Αγγλοφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το "Γιάννης Βόγλης" είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.
Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού "Ανατολή" κατά τη πενταετία του '80. Σημαντικές παραγωγές όπως "Καπετάν Μιχάλης", "Αλέξης Ζορμπάς", "Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία" (Πολυθέαμα), "Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ", "Αγαπημένε μου Παππού", "Προμηθέας Δεσμώτης" Αισχύλου όπου περιόδευσε Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά με μεγάλη επιτυχία.
Συνεργάστηκε με το Θέτρο "Πράξη" της Μπέτης Αρβανίτη. "Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα", "Η Κυρία από τη Θάλασσα" σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, "ΜΙα Πιθανή Συνάντηση", "Η Επιστροφή" του Χ. Πίντερ, κ.α.
Είχε τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, είχε πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ είχε ασχοληθεί επίσης και με τη σκηνοθεσία.
Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου "Σκάλα" της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: "Βασίλης Τσιτσάνης", "Φωνιάς", "Αδελφοί Καραμάζωφ" κ.α.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Πέθανε στις 20 Απριλίου 2016.
Φιλμογραφία
Ερόικα  (1960)
Οι υπερήφανοι (1962) [Λιάκος Μπουρνόβας]
Η Παγίδα (1962)
Πετώντας με τον άνεμο  (1963) [Κώστας]
Σταυραετοί (1963)
Ο κράχτης (1964) [Σταύρος]
Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους (1965) [Ιβάνοφ]
Βρώμικη πόλις (1965) [Μικές Λιάσκης]
Καταιγίδα (1965) [Αλέξης Μικελής]
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) [Σταύρος Ρούσσος]
Το φυλαχτό της μάνας (1965) [Στέλιος Παπαγεωργίου]
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) [Ρήγας Χορμόβας]
Ξεχασμένοι ήρωες (1966) [Λεωνίδας]
Πετώντας με τον άνεμο  (1966)
Επιχείρησις Δούρειος Ίππος (1966)
Έρωτες στη Λέσβο (1967)
Ο 13ος (1967) [Λουκάς]
Κορίτσια στον ήλιο (1968) [βοσκός]
Οι άνδρες δεν λυγίζουν ποτέ (1968) [Στέφανος Στεργίου]
Ραντεβού με μια άγνωστη (1968) [Αλέξης]
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) [Πετρής]
Ο μπλοφατζής (1969) [Τζον Χάλαρης]
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) [τχης Λόρενς]
Έρωτας δίχως σύνορα (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [Νίκος Δεβετζής]
Οι εγωισταί (1971) [Βασίλης Καρράς]
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971)
Φρενίτις (1971) [Γκίμπσον]
Αέρα αέρα αέρα (1972) [Πέτρος]
Ο βάλτος (1973) [Βαγγέλης]
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973) [Στέφανος Ζαμάνο]
Κραυγή γυναικών  (1978)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980) [βασιλιάς Κωνσταντίνος]
Πανικός στα σχολεία (1982) [Γιάννης Μακρής]
Αντίστροφη μέτρηση (1984) [Δημήτρης Μαρκουζής]
Γλυκιά πατρίδα (1986) [Max]  
Το τάμα (2000) [Ανδρέας Χατζηανδρέας]
Beautiful people (Η άλλη πλευρά του ανέμου) (2001) [Βίκτωρ]
Πολύ μιλάς... πολύ κλαις (2007) [αφηγητής]
Το σινεμά γυμνό  (2010) [ο ίδιος]
Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (2010) [Μανώλης]
ΑΠΟ ΤΟ http://www.ishow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: