ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΕΑΝΑ ΑΠΕΡΓΗ

Ελεάνα Απέργη
Η Ελεάνα Απέργη είναι Ελληνίδα Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου του 1932. Αποφοίτησε από την Δραματική σχολή "Κωστή Μιχαηλίδη" το 1955. Πριν την Δραματική σχολή και ως μαθήτρια του Γυμνασίου στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή "Αγιος Ιωσήφ" τον Μάιο του 1951 έκανε τα πρώτα βήματά της στην σκηνή του θεάτρου "Κοτοπούλη-Rex" παίζοντας στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή τον ρόλο του..Κρέοντα! Αντιγόνη, η συμμαθήτρια της Τζένη Καρπούζη, η μετέπειτα γνωστή πρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη.  Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση της το Καλοκαίρι του 1955 στο θέατρο "Διονύσια" της Καλλιθέας στην "Νέα Ελευθέρα Σκηνή" του Διονύση Παγουλάτου, στο έργο "Η απαγωγή της Σμαράγδως" του Μιχάλη Κουνελάκη, για να ακολουθήσουν τα έργα "Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς" του Φρανκ Στέητον, "Το φιόρο του Λεβάντε" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, "Ο Έμπορος της Βενετιάς" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, "Βαθιές είναι οι ρίζες" των Ντ. Υσσώ-Γκάου κά.   Έπαιξε σε.. έντεκα έργα στον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σε περιοδεία Σωμ. Μωμ "Ιερή Φλόγα", Ίψεν "Εντα Γκάμπλερ, Τζ.Μπάρι "Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα", Γ.Ρούσσου "Το πρώτο ψέμα" κά].
1956-1957 Θέατρο "Γκλόρια" στην Πλατεία Αμερικής και σε περιοδεία με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη με την Άννα Κυριακού στα έργα: "Πικ-νικ" του Ουίλλιαμς Ινγκ, "Κληρονομιά με φούντες" του Κ. Αναγνωσταρά, "Το κουρέλι" του Νικοντέμι.
Το Καλοκαίρι του 1957 κάνει θίασο με τον Διονύση Παγουλάτο στο θέατρο "Ραντάρ" στη Λεωφ.Αλεξάνδρας και επαναλαμβάνουν τα έργα: "Βαθιές είναι οι ρίζες", "Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς", "Απαγωγή της Σμαράγδως" κά.
Το 1957 παντρεύεται τον ηθοποιό Διονύση Παγουλάτο. Μαζί έζησαν 48 χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες την Μαρία και την Ολυμπία. Τα περισσότερα χρόνια βρέθηκαν μαζί και στην σκηνή.
1955-1956 Έπαιξε σε.. έντεκα έργα στον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και σε περιοδεία Σωμ. Μωμ "Ιερή Φλόγα", Ίψεν "Εντα Γκάμπλερ, Τζ.Μπάρι "Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα", Γ.Ρούσσου "Το πρώτο ψέμα" κά].
1956-1957 Θέατρο "Γκλόρια" στην Πλατεία Αμερικής και σε περιοδεία με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη με την Άννα Κυριακού στα έργα: "Πικ-νικ" του Ουίλλιαμς Ινγκ, "Κληρονομιά με φούντες" του Κ. Αναγνωσταρά, "Το κουρέλι" του Νικοντέμι.
Το Καλοκαίρι του 1957 κάνει θίασο με τον Διονύση Παγουλάτο στο θέατρο "Ραντάρ" στη Λεωφ.Αλεξάνδρας και επαναλαμβάνουν τα έργα: "Βαθιές είναι οι ρίζες", "Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς", "Απαγωγή της Σμαράγδως" κά.
Το 1957 παντρεύεται τον ηθοποιό Διονύση Παγουλάτο. Μαζί έζησαν 48 χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες την Μαρία και την Ολυμπία. Τα περισσότερα χρόνια βρέθηκαν μαζί και στην σκηνή.
1957-1958 Περιοδεία με τον θίασο Νίκου Χατζίσκου με τα έργα Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου και "Ο Μιμίκος και η Μαίρη" του Δημήτρη Γιανουκάκη.
1957-1958 Θέατρο "Ιντεάλ" Θίασος Βίλμας Κύρου στο έργο του Γεωργίου Ρούσσου "Ο Πραματευτής".
1958 Καλοκαίρι στο θέατρο του "Εθνικού κήπου" στην "Νέα σκηνή" του Κωστή Λειβαδέα στο έργο "Ανθισμένη μυγδαλιά" του Δημήτρη Γιαννουκάκη.
1958-1959 Θέατρο "Μαρίκας Κοτοπούλη" στο θίασο Μαίρης Αρώνη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στα έργα "Η χρυσή αράχνη" του Στέφανου Φωτιάδη και "Η κυρία του κυρίου" των Νίκου Τσιφόρου- Πολύβιου Βασιλειάδη.
Καλοκαίρι 1959 στο θέατρο "Αργυρόπουλου" στο έργο του Νίκου Φώσκολου "Ο θάνατος θα ξανάρθει" με τον θίασο του Λιάκου Χριστογιανόπουλου με την Ελένη Χατζηαργύρη.
1959-1960 Θέατρο "Μαρίκας Κοτοπούλη" στο θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου- Τζένης Καρέζη- Διονύση Παπαγιανόπουλου στα έργα "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος" και "Η κυρία του κυρίου" των Νίκου Τσιφόρου- Πολύβιου Βασιλειάδη.
Καλοκαίρι 1960 θίασος Απέργη - Παγουλάτου, περιοδεία με "Το φιόρο του Λεβάντε" του Γρηγορίου Ξενόπουλου. 1960-1961 Θίασος Τζένης Καρέζη. Περιοδεία με τα έργα: "Η κυρία του κυρίου", Λόρκα "Ματωμένος γάμος", Νικοντέμι "Το κουρέλι", Διονύσιου Ρώμα "Το Ζαμπελάκι".
1961-1962 "Κυκλικό θέατρο" Λεωνίδα Τριβιζά στο έργο "Μια όμορφη Κυριακή του Σεπτέμβρη" του Ούγκο Μπέττι.
Το 1962 η Ελεάνα Απέργη και ο Διονύσης Παγουλάτος δημιουργούν ένα νέο θέατρο στην Αθήνα, στην οδό Σίνα και του δίνουν το όνομα του πρωταγωνιστή του Ελληνικού θεάτρου της περιόδου 1930-1950, "Γιώργου Παππά". Στο θέατρο αυτό η Ελεάνα Απέργη παίζει στα έργα:
1962-1963 "Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται" του Ρομπέρ Τομά με τον θίασο της Βίλμας Κύρου με την Αλέκα Κατσέλη.
Καλοκαίρι 1963 "Τρεις άγγελοι" του Αλμπέρ Υσσόν [θίασος Απέργη -Παγουλάτος].
1963-1964 "Έγκλημα στο Νείλο" της Αγκάθα Κρίστι με τον θίασο της Βίλμας Κύρου.
Καλοκαίρι 1964 Θίασος "Απέργη -Παγουλάτου" και "Επτανησίων Ηθοποιών" με τα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Το φιόρο του Λεβάντε" και "Στέλλα Βιολάντη" με παραστάσεις στο θέατρο "Γιώργου Παππά" και περιοδεία στα Επτάνησα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
1964-1965 Θίασος Αντιγόνης Βαλάκου στα έργα "Τρεις φορές το φως" του Κλωντ Σπάακ και "Εφιάλτης" του Πατρίκ Χάμιλτον.
Καλοκαίρι 1965 Θίασος Απέργη- Παγουλάτου, περιοδεία στην Γερμανία με το έργο "Δεσποινίς ετών 39" των Σακελλάριου- Γιανακόπουλου. Από το 1965 έως το 1973 στο θέατρο "Γιώργου Παππά" ο θίασος Ελεάνας Απέργη - Διονύση Παγουλάτου παρουσιάζουν τα έργα:
1965-1966 Ντομινίκ Νοαίν "Ο Τρίτος Μάρτυς" και Αλέκου Γαλανού "Τον καιρό της ειρήνης".
1966-1967 Μώρις Μπράντελ - Ανίτα Χαρτ "ένας απρόσκλητος μουσαφίρης" και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Ο Έμπορος της Βενετιάς".
1967-1968 Σόμερσετ Μωμ "Δια παρασχεθείσας υπηρεσίας" και Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου "Δεσποινίς ετών 39"
1970-1971 Ίστβαν Ορκένυ "Οικογένεια Τοτ" με τη συνεργασία του Μίμη Φωτόπουλου.1971-1972 Διονύση Παγουλάτου "Ο Αφορεσμένος". Καλοκαίρι 1972 περιοδεία με το ίδιο έργο. 1972-1973 2ος χρόνος "Αφορεσμένου".
Από το 1973 έως το 1987 η Ελεάνα Απέργη ανήκει στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος όπου έπαιξε σε 25 έργα: Μπρένταν Μπήαν "Ένας Όμηρος", Ερρίκου Ίψεν "Το σπίτι της κούκλας", Σοφοκλή "Ηλέκτρα", Ξενόπουλου "Ποπολάρος", Στρίμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλια", Ευριπίδη "Μήδεια", Σουρή "Τα ίδια και τα ίδια", Γεβγένι "Η Βασίλισσα του χιονιού", Γιώργου Μανιώτη "Τα παθήματα", Πλαύτου "Η τσουκάλα με το χρυσάφι", Ζαν Ζενέ "Οι Δούλες", Σενέκα "Μήδεια", Σπύρου Μελά "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται", Άρθουρ Μίλλερ "Ήταν όλοι τους παιδιά μου", Διονύση Παγουλάτου "Ο Αφορεσμένος", Σαίξπηρ "Άμλετ", Μιχαήλ Χουρμούζη "Ο Υπάλληλος", Παντελή Χορν "Το Φιντανάκι", Αισχύλου "Ικέτιδες", Μανόλη Κορρέ "Οίκος Ευγηρίας", Αντον Τσέχωφ "Ο Γλάρος", Κωστούλας Μητροπούλου "Ένας ρόλος για κλόουν", Ευριπίδη "Ικέτισσες", Ιάκωβου Καμπανέλλη "Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού", Ξενόπουλου "Στέλλα Βιολάντη". Στα δώδεκα χρόνια που υπηρέτησε το ΚΘΒΕ η Ελεάνα Απέργη δίδαξε και θέατρο στη Σχολή του, καθώς και στην ανωτέρα δραματική σχολή Τέχνης- θέατρο "Παράγκα".
1987-1988 Δημοτικό θέατρο Ρόδου, Μανόλη Κορρέ "Λουμπάγκο".
1988-1989 Θέατρο "Ορβο", θίασος Νίκης Τριανταφυλλίδη στο έργο "Ξαφνικά το τελευταίο καλοκαίρι" του Τένεσι Ουίλιαμς.
1989-1990 ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Τ. Ουίλλιαμς "Ο Γυάλινος κόσμος".
1992-1993 ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Γιώργου Μανιώτη "Το ματς".
Καλοκαίρι 1995 Θίασος Κατερίνας Βασιλάκου, Λόρκα "Δόνα Ροζίτα" στο θέατρο "Λυκαβηττού" και περιοδεία. Καλοκαίρι 1996 ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης,Ξενόπουλου "Το φιόρο του Λεβάντε".
1996-1997 Θέατρο ¨Κνωσσός" Άλντο Νικολάϊ "Άμλετ με πικάντικη σάλτσα".
Καλοκαίρι 1997 θέατρο "Σφεντόνα" Πέτρου Γεωργιόπουλου "Στο μισό του φεγγαριού".
1997-1998 ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Μιχαήλ Χουρμούζη "Ο Λεπρέντης".
Η αρρώστια του συντρόφου της Διονύσου Παγουλάτου την κράτησε μακρυά από το θέατρο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Παγουλάτος πέθανε στις 27/8/2003. Έζησαν μαζί 48 χρόνια. Μια σπάνια περίπτωση θεατρικού ζευγαριού! Το 2008 η Ελεάνα Απέργη επιστρέφει στο θέατρο με το έργο "Λόγω φάτσας" του Γιώργου Διαλεγμένου στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας -"Θεσσαλικό θέατρο".
Έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση όπως: "Αφορεσμένος", "Ο Αναπαραδιάδης", "Οίκος Ευγηρίας" κά
Συμμετείχε στην μεταφορά πολλών θεατρικών έργων στο ραδιόφωνο με πρώτα "Μαρία Πενταγιώτισσα" το 1958, "Ορφέας στον Άδη¨το 1960 κά Για πολλά χρόνια την ακούγαμε στο Κρατικό ραδιόφωνο κάθε Τετάρτη βράδυ να διαβάζει τα "Αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας".
Φιλμογραφία
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [επιβάτις τραίνου]
Μανταλένα (1960)
Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο (1965)
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1965) [Μαργαρίτα]
Τρεις Εποχές  (1996)  
Κατηγορω τους Ανθρωπους (1966)
Ενα Εξυπνο Εξυπνο... Μούτρο  (1965)

Δεν υπάρχουν σχόλια: