ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΦΩΤΑΡΑ

Δούκισσα (Φωταρά) 
Η Δούκισσα Φωταρά υπήρξε τραγουδίστρια και ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1941 στον Πειραιά. Το πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε - σύνθεση των Στέλιου Χρυσίνη και Χρήστου Κολοκοτρώνη- είναι το «Με την κοπέλα π’ αγαπώ» το 1957 ενώ έναν χρόνο αργότερα συνεργάστηκε με τον Μανώλη Χιώτη στην Columbia και ερμήνευσε πρώτη το «Σβήσε την Φλόγα» και το «Απότομα».Στην συνέχεια, συνεργάστηκε με δεκάδες δημιουργούς όπως τον Θόδωρο Δερβενιώτη, Βασίλη Καραπατάκη, Μπάμπη Μπακάλη, Γιάννη Καραμπεσίνη, Στέλιο Μακρυδάκη και εμφανίστηκε σε πολλά κέντρα. Το 1964 ερμηνεύει επιτυχίες των Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Μαρκόπουλου. Το 1965 ηχογραφεί τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου υπό την διεύθυνση του συνθέτη που είχαν ακουστεί στη ταινία «NoMrJohnson» με γνωστότερη την επιτυχία «Τα παλικάρια». Το 1967 τα ντουέτα με τον Τόλη Βοσκόπουλο (με τον οποίο συνδέονται για λίγο και ερωτικά - μάλιστα είχαν αρραβωνιαστεί) και τα σουξέ «Ελ Πάσο», «Αρραβωνιάρα», «Οι Αναμνήσεις», «Μελαγχολία», «Μ’ έμαθες ν’ αγαπώ» κάνουν πρωτοφανή επιτυχία και αναδεικνύουν και την πολύπλευρη σκηνική της παρουσία. Τότε εμφανίζονται μαζί και στο θέατρο. Έναν χρόνο μετά, έρχεται η συνεργασία με τον Γιώργο Ζαμπέτα (που πάντως πρωτογνωρίστηκαν το 1963 στην περίφημη «Τριάνα» του Χειλά) και γράφουν μαζί τον δίσκο «Τα Παιδικά μου Όνειρα». Την δεκαετία του ’70 εξελίσσεται στην ιδανική τραγουδίστρια του συνθέτη Τάκη Μουσαφίρη και μαζί κάνουν πολλές επιτυχίες («Ατάκα και Επί τόπου», Το Μωρό κ.α.) ενώ συνεργάζεται και με Γιάννη Σπανό, Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργο Κοινούση (μαζί κάνουν το έτερο μεγάλο σουξέ της «Άνθρωποι Είμαστε» το 1970) κ.α. Πέθανε από καρκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Φιλμογραφία
Θυσιάστηκα για το παιδί μου (1960)
Άλλος για το εκατομμύριο (1964)
Η μοδιστρούλα (1964)
Κόσμος και κοσμάκης (1964)
Κάθε καημός και δάκρυ (1964)
Η πικραγαπημένη (1965)
Οι εχθροί (1965)
Κλαίω και σ' αναζητώ (1965)
Όχι κύριε Τζόνσον (1965)
Ο μετανάστης (1965)
Με πότισες φαρμάκι (1965)
Θύελλα σε παιδική καρδιά (1965)
Εξιλέωση (1965)
Η ζωή μου ανήκει σε σένα (1965)
Γιατί με εγκατέλειψες (1965)
Του χωρισμού ο πόνος (1965)
Το φυλαχτό της μάνας (1965)
Τα αδέλφια μου (1966)
Το σπίτι των ανέμων (1966)
Συντρίμια τα όνειρά μας (1967) [Τζένη Μαντά]
Το πιο λαμπρό αστέρι (1967)
Ελπίδες που ναυάγησαν (1968) [Μάρθα Δεληγιάννη]
Καταραμένη ώρα (1968)
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) [Άννα Λάμπρου]
Καταραμένη ώρα / Τραγούδησέ μου μανούλα... (1968) [Βέρα Χρηστίδου / Νανά Πάρνη]
Δάκρυα και διπλοπενιές (1969)
Παιδί μου, αγάπη μου (1969)
Ένας χίπις με φιλότιμο (1970)
Που πας χωρίς αγάπη (1970)
Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)
Έξοδος κινδύνου (1980)
Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. (1980)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: