ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Φοίβος Ταξιάρχης
Ο Ταξιάρχης Κόλλιας, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Φοίβου Ταξιάρχη, γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Καλοσκοπή της Φωκίδας, το 1926. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μόλις αποφοίτησε από τη σχολή (1949), προσελήφθη αμέσως από το Εθνικό Θέατρο αλλά στρατεύτηκε έως το 1951. 
Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στον ρόλο του Κινησία στη «Λυσιστράτη» του «Θυμελικού Θιάσου» του Λίνου Καρζή με την Κυβέλη στον ομώνυμο ρόλο. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Μάνο Κατράκη, κυρίως, αλλά και με τον Φωτόπουλο, την Κυβέλη κ.ά.
Με το «Πειραϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη περιόδευσε στο εξωτερικό με αρχαίο δράμα. Υπήρξε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος του πρώτου στην Ελλάδα εταιρικού θιάσου «Αρμα Θεάτρου». Μετά τη δικτατορία είχε την πρωτοβουλία για την κίνηση της ανασύστασης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που είχε διαλυθεί παράνομα το 1967, μια κίνηση που γρήγορα γνώρισε μεγάλη μαζικότητα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του νόμιμου ΣΕΗ.
Επειτα από κάποιες συνεργασίες στο ελεύθερο θέατρο ίδρυσε το συλλογικό συγκρότημα «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες», με το οποίο παρουσίασε συνολικά 15 άπαιχτα έργα από τη νεοελληνική θεατρική παραγωγή. Στα περισσότερα είχε και την ευθύνη της σκηνοθεσίας. Ο εν λόγω θίασος έπαψε να λειτουργεί από την άνοιξη του 1986 για οικονομικούς λόγους. Εκτοτε συνεργάστηκε και με δύο ΔΗΠΕΘΕ, ενώ στις κρατικές μας σκηνές είχε μόνο τρεις συμμετοχές λόγω άλλων υποχρεώσεων και έντονης συνδικαλιστικής δραστηριότητας.
Από μαθητής ακόμα της δραματικής σχολής συνεργάστηκε σε πολλές εκπομπές θεάτρου, λόγου και τέχνης στο ραδιόφωνο (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), όπου και σκηνοθέτησε πολλά νεοελληνικά έργα. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (ανάμεσά τους «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ουράνιο τόξο», «Αρραβωνιάσματα», «Φωτεινή Ζάρκου») καθώς και στο ελληνογιουγκοσλαβικό τηλεοπτικό οδοιπορικό κοινής παραγωγής «Πλάκα - Σκαρντάλιε».
Δίδαξε υποκριτική σε δραματικές σχολές. Στους επαγγελματικούς αγώνες του κλάδου ήταν πάντα παρών και εκλέχτηκε αρκετές φορές μέλος του ΣΕΗ. Είχε τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 2007.
Φιλμογραφία
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
Η φόνισσα (1974)
Η κόρη του ήλιου (1971)
Εν ονόματι του νόμου (1970)  
Ο Αστραπόγιαννος (1970)  
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)  
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)   
Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)   
Οι νέοι θέλουν να ζήσουν (1965)   
Επικίνδυνη αποστολή (1961)  
Γερακίνα (1958)

Δεν υπάρχουν σχόλια: