ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Ελένη Ζαφειρίου
Μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Η Ελένη Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.Το 1936 πρωτοεμφανίζεται στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση Πριν από το ηλιοβασίλεμα. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της, σε δύο χρονικές περιόδους, από το 1936 έως το 1943 και από το 1955 έως το 1978. Υποδύθηκε δεκάδες ρόλους, κυρίως του κλασικού ρεπερτορίου. Σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν οι "Βασίλισσα Μαργαρίτα (Ριχάρδος Γ΄), Θεά Αθηνά (Ιφιγένεια), Άτοσσα (Πέρσες), Βασίλισσα Γερτρούδη (Άμλετ), Γινερίλη (Ληρ), Τροφός (Μήδεια), Αντιγόνη (Οιδίπους επί Κολωνώ), Τέκλησσα (Αίας), Σάρα (Θυσία του Αβραάμ), Ρονκάλαινα (Βασιλικός) κ.ά. Ωστόσο, το ελληνικό κοινό τη γνώρισε, κυρίως, ως μαυροφορεμένη μάνα σε πλείστες ελληνικές ταινίες (Το κορίτσι με τα μαύρα, Πικρό Ψωμί, Μικρή Πολιτεία, Η λίμνη των πόθων κ.ά.). Συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο σε περισσότερες 20 ταινίες! Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός παρέμεινε ο ρόλος της "Καμπουρίτσας", που ερμήνευσε στη σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται τη δεκαετία του '70. Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004.
Φιλμογραφία (κάποιες ταινίες της)
Πικρό ψωμί (1951)
Νεκρή πολιτεία (1951)[Γιάννα, μητέρα Λένας]
Ανοιχτή θάλασσα (1954)[μητέρα Σμάρως] 
Η άγνωστος (1956) [Ρόζα]
Η καφετζού (1956) [Άννα Γιαβάση]
Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) [Φρόσω]
Η θεία από το Σικάγο (1957) [Ευτέρπη Μπάρδα]
Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Μπέκου]
Το τελευταίο ψέμα (1958) [Κατερίνα]
Η λίμνη των πόθων (1958)[μητέρα Χρήστου Ραζή]
Ερωτικές ιστορίες (1959) [Σμαραγδή]
Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959) [Μόσχω Τζαβέλλα]
Η λίμνη των στεναγμών / Η κυρα Φροσύνη και ο Αλή πασάς (1959) [(βάγια)]
Ναυάγια της ζωής (1959) [Ευθυμία]
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [Μάρθα]
Κατήφορος (1961) [Ελισάβετ Νικολάου]
Νόμος 4000 (1962) [Άννα Οικονόμου]
Ουρανός (1962)
Το ταξίδι (1962) [Άρτεμις Δανιηλίδου]
Δις διευθυντής (1964) [Λουκία Σαμιωτάκη]
Εγωισμός (1964) [Μαρία]
Η πρώτη αγάπη (1964)
Καρδιά μου πάψε να πονάς (1965) [θεία]
Με πόνο και με δάκρυα (1965) [Μαρία]
Περιφρόνα με γλυκειά μου (1965) [Δέσποινα]
Τζένη Τζένη (1965) [Ματίνα Σκούταρη]
Το φτωχόπαιδο (1965) [Μαρία]
Δοκιμασία (1966) [Ελένη Μωραΐτου]
Έχω δικαίωμα να σ’ αγαπώ! (1966) [Καρρά]
Θέλω να ζήσω στον ήλιο (1966) [κ. Θεοφίλου]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966) [Ειρήνη Λιώση]
Ο κατατρεγμένος (1966) [Ελένη Στόικα]
Το σπίτι των ανέμων (1966) [Νίνα Ιορδανίδου]
Άδικη κατάρα (1967) [γειτόνισσα]
Γαμπρός απ’ το Λονδίνο (1967) [Ελένη]
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) [Αγγελική Γεραλή]
Τα δολάρια της Ασπασίας (1967) [Ασπασία]
Αγάπη και αίμα (1968)
Αυτή που δεν λύγισε (1968) [Μαρία]
Η αρχόντισα κι ο αλήτης (1968) [(μητέρα Λευτέρη)]
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Κατερίνα Σαρρή]
Ξεριζωμένη γενηά (1968) [Φανή Καρατζόγλου]
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) [Μαρία Καναβά]
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968) [Δέσποινα Μουτούση]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) [Κλαδά]
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [Τασία]
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969) [Μαρία Καρατζόγλου]
Η σφραγίδα του Θεού (1969) [Φροσύνη]
Ξύπνα Βασίλη (1969) [Αντιγόνη Βασιλάκη]
Ο πρόσφυγας (1969) [Δέσποινα Σκούταρη]
Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969) [Μαρία Ρήγα]
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970) [Αθανασίου]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970) [(μητέρα) Κόση]
Ο αετός των σκλαβωμένων (1970) [Φωτεινή]
Ο Αστραπόγιαννος (1970) [Ζαχαρή]
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970) [Αρσένη]
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) [(θεία Άννας)]
Η λεωφόρος του μίσους (1971) [(μητέρα Στάμου)]
Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν (1971) [Αμαλία]
Ο εχθρός του λαού (1972) [Ελένη]
ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

1 σχόλιο:

Σινεφίλ είπε...

Νεκρή πολιτεία (1951) (Γιάννα, μητέρα Λένας)