ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ


Βασίλης Κολοβός
Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε το 1945 στο ορεινό χωριό Πετρωτό της Φθιώτιδας, στην επαρχία Δομοκού. Από τα δώδεκα χρόνια του εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο, κουρείο, ραφτάδικο, μπακάλικο, καφενείο, σε διάφορα εργοστάσια και στις οικοδομές. Πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1967. Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού το 1972. Έπαιξε με πάρα πολλούς θιάσους σε περισσότερες από εκατό παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πήρε μέρος σε δεκαπέντε κινηματογραφικές ταινίες και είκοσι τηλεοπτικά σίριαλ. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά προβλήματα των ηθοποιών επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η επαφή του με το λαϊκό κίνημα άρχισε όταν έκανε τα πρώτα του μεροκάματα και συνεχίζεται ακόμη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Θυμάσαι, πατέρα;, κυκλοφόρησε το 1994. Το δεύτερο, με τίτλο Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα, το 1998, οι Αγίες των ημερών τους το 2001, Το καλοκαίρι μάς προσπέρασε το 2003 και το Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ το 2007. Το Θυμάσαι, πατέρα; επιλέχθηκε το 1998 να είναι για τέσσερα χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον Επιτάφιο του Ρίτσου, την Αυλή των θαυμάτων του Καμπανέλλη και τη Σαρκοφάγο του Ιωάννου. Επισκέφθηκε το Σίδνεϊ τέσσερις φορές, προσκεκλημένος από την εκεί ελληνική κοινότητα. Μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έδωσε τις διαλέξεις: «Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης», «Η Επανάσταση του ’21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης», «Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας» και «Φώτης Αγ­γουλές, ο λαϊκός μας ποιητής».
Φιλμογραφία
Σέργιος και Άννα (1971)
Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα   (1972)
Στον ίλιγγο της αμαρτίας (1972)
Η κόμησσα της Κέρκυρας (1972)
Κολασμένη φύση (1972)
Τα χρώματα της ίριδος (1974)
1922 (1978)
Ένα γελαστό απόγευμα (1979)
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
Το εργοστάσιο (1981) [Παπύρος]
Στη ζούγκλα της Αθήνας (1982)
Ταξίδι στην πρωτεύουσα (1982)
Το τραγούδι της επιστροφής (1983)
Υπόγεια διαδρομή (1983)
Εν πλω (1985) [Κώστας]
Καραβάν σαράι (1986)
Δοξόμπους (1987)
Τοπίο στην ομίχλη (1988)
Δεξιότερα της δεξιάς (1989)
Ο Ψύλλος (1990) [Ανάστος Συλαϊδής]
Όνειρο σε άσπρο φόντο   (1996)
Ούλοι εμείς, εφέντη (1998) [Μίλτος]
Ροζ ολοταχώς (2001)
Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει (2003) [Σπύρος]
Η χορωδία του Χαρίτωνα (2005) [παππούς -Γρηγόρης Υψηλάντης]
Σειρές που έχει παίξει
Βασίλισσα Αμαλία 1975 ΕΙΡΤ
Γκασταρμπάιτερ 1983 ΕΡΤ
Δικηγόροι 1982 ΕΡΤ
Δρόμοι της πόλης: Οργή 1995 ΑΝΤ1
Δρόμος χωρίς γυρισμό 1973 ΥΕΝΕΔ
Εις θάνατον 1997 ΑΝΤ1
Η ετυμηγορία 1978 ΥΕΝΕΔ
Καραβάν σαράι  1988 ΕΤ1
Μανιάτισσα 1987 ΕΤ1
Μαρία Δημάδη  1987 ΕΤ2
Μαρίνα Αυγέρη  1973 ΕΙΡΤ
Μεθοριακός σταθμός 1974 ΥΕΝΕΔ
Μικροί ήρωες 1976 ΕΡΤ
Ο Βαγιάννης ξανακτυπά 1987 ΕΤ2
Ο μεγάλος ξεσηκωμός 1977 ΥΕΝΕΔ
Ο πρίγκιπας 1996 ΕΤ1
Ο χρυσός νοικοκύρης 1984 ΕΡΤ
Οι δεσμώτες  1982 ΥΕΝΕΔ
Οι επαγγελματίες: Υπόθεση αυτοδικίας  1996 Mega
Ρόκκος Χοϊδάς 1982 ΕΡΤ
Σκιές στο περιστύλιο 2001 ΕΤ1
Τα φώτα της πόλης 1986 ΕΡΤ2
Τμήμα ηθών: Βεντέτα 1993 ΑΝΤ1
Τμήμα ηθών: Ντουέτο 1993 ΑΝΤ1
Τμήμα ηθών: Τα ιδιαίτερα γούστα του κου διευθυντή 1992 ΑΝΤ1
Το μπουλούκι 1988 ΕΤ1
Το πάθος  1984 ΕΡΤ2
Το φως του Αυγερινού 1980 ΕΡΤ
Χαμένος παράδεισος  1977 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΟ http://www.kastaniotis.com/, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: