ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Σινεφίλ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ντίνος Ηλιόπουλος
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου 1913. Ο Πελοποννήσιος στην καταγωγή πατέρας του ήταν μεγαλέμπορας και μετά το οικονομικό κραχ του 1929 η πολυάριθμη οικογένειά του έφυγε για τη Mασσαλία, όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο. Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα και ακολούθησε εμπορικές σπουδές. Υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό, όμως η απόλυσή του απ' αυτόν συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου του 1940 κι έτσι ξαναντύθηκε στο χακί. Αργότερα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου, απ' όπου απορρίφθηκε, για να περάσει τελικά στη Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με το θίασο της Κατερίνας στο έργο του Λέο Λεντς «Κυρία, σας αγαπώ» και έκτοτε συμμετείχε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαίρης Αρώνη, του Δημήτρη Χορν και πολλών άλλων. Tο 1954 συγκρότησε θίασο με το Μίμη Φωτόπουλο, με τον οποίο αποτέλεσαν ανεπανάληπτο κωμικό δίδυμο. Τρία χρόνια αργότερα και μέχρι το 1969 δημιούργησε δικό του θίασο, ανεβάζοντας έργα όπως: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» κ.ά. Τα επόμενα χρόνια στράφηκε στην επιθεώρηση, πρωταγωνίστησε σε μιούζικαλ («Καμπαρέ», «Γλυκιά Ίρμα»), περιόδευσε στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Tο 1977 ερμήνευσε τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου στο Εθνικό Θέατρο, ενώ το 1978 εμφανίστηκε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αλ. Σολωμού. Για την προσφορά του στο θέατρο τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είχε λατρεία και για την έβδομη τέχνη. Ο κινηματογράφος είχε μπει στη ζωή του από το 1948, όταν έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες». Ακολούθησαν περισσότερα από 90 φιλμς, πολλά από τα οποία έμειναν ως κλασσικά, όπως: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954), «Κακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), «Το Δόλωμα» (1964), «Η Κοροϊδάρα» (1967), «Ο Στρατής παραστράτησε» (1969). Το 1986 συμμετέχει στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μελισσοκόμος». Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται, ακόμα, τρεις δίσκοι -ο ένας με σατιρικά του Σουρή, δύο βιβλία με ευθυμογραφήματα, μια ποιητική συλλογή και φυσικά την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ένας Hλιόπουλος ονόματι Nτίνος». Πέθανε στις 4 Ιουνίου του 2001.
Φιλμογραφία
Ράδιο Μόσχα  (1995)[Ρεσεψιονιστ]
Υπέρ επείγον (1989) [Σφυρίου]
Ο αυτάκιας (1988) [Φωκάς]  
Κατάσκοποι της συμφοράς (1987) [Αγάπων]  
Πόντιος είμαι ότι θέλω κάνω (1987) [Ντίνος]  
Ο ιππότης της λακούβας (1986) [Ηρακλής Κελέρ]
Ο μελισσοκόμος  (1986) [μηχανικός προβολής]  
Κορίτσια για... τσίμπημα (1985)  
Μια γυναικάρα στα μπουζούκια (1985) [Περικλής]  
Ο αδέξιος εραστής (1985) [Άγης]  
Τα τούβλα (1985) [Ανδρέας]  
Άλλος για τον Παράδεισο (1984) [Ιεζεκιήλ]  
Και κλααάμα στα σχολεία!... (1984) [διευθυντής]  
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο3  (1984) [Αρχιμήδης]  
Ροκάκιας την ημέρα το βράδυ καμαριέρα (1984) [Τσακμάκης]
Άγριες πλάκες στα θρανία (1983) [Χαραμάδας]  
Δάσκαλε τι δίδασκες; (1983) [λυκειάρχης]  
Μια παπαδιά στα μπουζούκια (1983)  
Στα σαγόνια της εφορίας (1983)  
Απίθανοι, αλλιώτικοι κι ωραίοι... (1982) [Μάρκος]  
Εδώ και τώρα αγγούρια! Πόσα φάγατε σήμερα; (1982)  
Μια Φορά και έναν καιρό (1982)  
Ξυπόλητα καμάκια (1982)  
Γκαρσονιέρα για δέκα  (1981) [επιθεωρητής από το υπουργείο]
Ένας κοντός θα μας σώσει!  (1981) [Σπύρος Αποστόλου]  
Κατάσκοπος Νέλλη (1981) [Σουλτς]  
Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ (1981) [Τομ Αμέρικο]  
Ξεβράκωτος Ρωμιός (1980) [Νίκος]  
Ο ποδόγυρος (1980)  
Πονηρό θηλυκό... κατεργάρα γυναίκα!  (1980) [Πέτρος]
Οι φανταρίνες (1979) [ταγματάρχης Αδάμαστος]  
Τζακ ο καβαλάρης  (1979) [δον Κορνίλιο]  
Οι εκβιασταί (1972)  
Συμμορία εραστών (1972) [Ρένος Καμπανάς]  
Νά΄τανε το 13 νά΄πεφτε σ΄εμάς  (1970) [Λάμπης Λαμπερός]
Οι 4 άσοι  (1970) [Φώτης Γιέμελος]  
Ο θαυματοποιός  (1969) [Φίλιππας Φελούκας]  
Ο Στρατής παραστράτησε (1969) [Στρατής Δαμαλάκης]  
Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα (1968) [ο ίδιος]  
Ο πιο καλός ο μαθητής (1968) [Διαμαντής]  
Ο σατράπης  (1968) [Ναπολέων Ντούρος]  
Η κοροϊδάρα  (1967) [Ντίνος Ντίνος]  
Ο ανακατωσούρας  (1967) [Θωμάς Καρατουλπάνης]  
Ο γεροντοκόρος (1967) [φαρσέρ]  
Ο κόσμος τρελάθηκε... (1967) [Λυκούργος Καρανικολαρέας]  
Να ζει κανείς ή να μη ζει;  (1966) [Μηνάς]  
Οι κυρίες της αυλής (1966) [Πίπης Καθιστός]  
Ότι λάμπει είναι χρυσός (1966) [επιθεωρητής Λάμπρου]
Φωνάζει ο κλέφτης  (1965) [Τιμολέων Λάμπρου]  
Κάτι να καίει (1964) [Ντίνος Εξαρχόπουλος]  
Οι κληρονόμοι (1964) [Ρίκος]  
Το δόλωμα  (1964) [Μάνθος]  
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963) [Θοδωράκης Βλάσσης]  
Παλληκαράκια της παντρειάς (1963) [Κοσμάς]  
Η κυρία του κυρίου (1962) [Μηνάς Καλούδης]  
Μερικοί το προτιμούν κρύο...  (1962) [Λάκης Αγγέλου]  
Ο ατσίδας  (1962) [Αλέκος Κουρούζος]  
Ζητείται ψεύτης  (1961) [Θόδωρος Πάρλας]  
Καλημέρα Αθήνα  (1960) [Τοτός]  
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες  (1960) [Στέλιος Κοντογιώργης]  
Οικογένεια Παπαδοπούλου  (1960) [Μηνάς Καρασπαρίδης]  
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960) [Γρηγόρης]  
Τρεις κούκλες κι εγώ!  (1960) [Μανώλης]  
Χριστίνα  (1960) [Λάζαρος]  
Αμαρυλλίς (Το κορίτσι της αγάπης)  (1959) [Ανέστης]
Γαμήλιες περιπέτειες  (1959) [Ντίνος Αγαπητός]  
Να πεθερός, να μάλαμα! (1959) [Αριστείδης] 
Στουρνάρα 288  (1959) [Πλάτων]  
Κάθε εμπόδιο για καλό (1958) [Κωστής]  
Μέλπω (1958)  
Μια λατέρνα μια ζωή  (1958) [Θανάσης]  
Τέσσερις νύφες κι ένας γαμπρός  (1958) [Άλκης Μακρίδης]  
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [Ιορδάνης]  
Ο δράκος  (1956) [Θωμάς]  
Γλέντι λεφτά κι αγάπη  (1955) [Δαμιανός]  
Τζο, ο τρομερός  (1955) [Τζώρτης Ρούβακας (Τζο)]  
Θανασάκης ο Πολιτευόμενος  (1954) [Μελέτης Καπλάνης]
Νυχτερινή περιπέτεια (1954)  
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)  
Εύα (1953) [Νάσος]  
Ο γρουσούζης (1952) [Αριστείδης]  
Ο πύργος των ιπποτών  (1952) [Αγησίλαος]  
Προ παντός ψυχραιμία (1951) [Φίκης]  
Τα τέσσερα σκαλοπάτια  (1951) [Χρήστος Γκαρόπουλος]
Οι απάχηδες των Αθηνών (1950) [Κλέων] 
Τα αρραβωνιάσματα (1950)[δικηγόρος Κώστας Λαζάρου]
Διαγωγή... μηδέν! (1949) [Πλάτων Παπαδάκης]  
Εκατό χιλιάδες λίρες (1948) [Χρόνης]  
Μαντάμ Σουσού (1948)
ΑΠΟ ΤΟ https://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: