ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Άννα Κυριακού
Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1929 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και στη Σχολή Σαρλ Ντυλλέν (Charles Dullin) στο Παρίσι (1954-56), έχοντας καθηγητή τον Ζαν Βιλλάρ (Jean Vilar). Την πρώτη της θεατρική εμφάνιση την έκανε σε εφηβική ηλικία στο Θέατρο ΡΕΞ με το θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο "Κάρμεν". Ακολούθησε συνεργασία με τους θιάσους Μανωλίδου-Παππά, Λογοθετίδη, Κατερίνας, Κατράκη. Το 1953-54 συνεργάστηκε με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Επιστρέφοντας από το Παρίσι συνεργάζεται με τους θιάσους των Ηλιόπουλου, Φωτόπουλου και Αλεξανδράκη. Το 1959 πρωταγωνιστεί στο "Πειραϊκό Θέατρο" του Δημήτρη Ροντήρη στα έργα "Λοκαντιέρα", "Γάμοι του Φίγκαρο" και "Ηλέκτρα" για να ακολουθήσει μία περίοδος πλέον των 20 ετών συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο, ξεκινώντας με μία μεγάλη επιτυχία ως Καλλιόπη στον "Πειρασμό" του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Στο Εθνικό Θέατρο συμμετείχε σε 34 έργα από το 1960 έως το 1981. Το 1982 συνεργάζεται με το "Απλό Θέατρο" των Αντ. Αντύπα - Χρ. Πολίτη στο ενακτήριο έργο του θεάτρου "Τα γούστα του Κυρίου Σλόαν". Το 1949 γράφτηκε στο Σ.Ε.Η. Αξιόλογη ήταν η εμφάνισή της και στον κινηματογράφο: "Μεθύστακας" (1950), «Ζητείται ψεύτης» (1961), "Ζητείται επειγόντος γαμπρός" (1971) κ.α. Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές από το "Εκείνος κι εκείνος", τη "Γειτονιά" και τον "Γιούγκερμαν" της δεκαετίας του 1970, έως τις "Οι Τρεις Χάριτες" (1989 - 1992) - θεία Μπεμπέκα, σε ρόλο guest στο "Κωνσταντίνου και Ελένης" ερμηνεύοντας το ρόλο της θείας Μάρως καθώς και στις "Επτά Θανάσιμες Πεθερές", όπου έκανε την κακιά πεθερά. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το Θεατρικό ρεπερτόριο της στο ραδιόφωνο, στις γνωστές εκπομπές "Το θέατρο στο ραδιόφωνο", "Το θέατρο της Δευτέρας" κ.α. Ήταν παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη (1921-2005) με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Αποστολίδη.
Φιλμογραφία
Ο μεθύστακας (1949) [Μπέτυ Μπαμπούλια]
Ερωτικό ταξίδι (1949)
Ριρίκα (1951)
Ο Μίκης και ο Φίκης / Προπαντός ψυχραιμία (1951) [Πάσχη]
Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951) [Αφροδίτη Ασπροκότσυφα]
Η αγνή του λιμανιού (1952)
Ο Γολγοθάς μιας ορφανής (1954)[Αγγελική / Λίλα]
Να πεθερός, να μάλαμα! (1959) [Μπέτυ]
Ζητείται ψεύτης (1961) [Τζένη Φερέκη]
Αλέξης Ζορμπάς (1964) [Ψυχή]
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [Τζένη]
Είδωλα στη σκόνη (1990)
Γυναίκες δηλητήριο (1993) [Θεοδώρα Σεμπέκου]
Safe sex (1999) [ψυχιάτρος]
Μια μέρα τη νύχτα (2001) [Ευτυχία]
Το κλάμα βγήκε απ' τον Παράδεισο (2001) [Θέκλα Μπάρα]
Οξυγόνο (2003) [Αννέτα]
Σιωπή (2004)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ https://www.facebook.com/mousikotheatroepitheorisi/
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: