ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

ΒΙΚΤΩΡ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ


Βίκτωρ Παγουλάτος
Ο Διονύσιος – Βίκτωρ Παγουλάτος γεννήθηκε στην οδό Μητσαίων κοντά στην Ακρόπολη το 1923. Μεγάλωσε στα Εξάρχεια περιοχή την οποία πάντα θεωρούσε γειτονιά του. Ήταν γόνος αστικής οικογένειας η οποία ήρθε στις αρχές του αιώνα από την Κεφαλλονιά. Η πρώτη επαφή με το θεατρικό περιβάλλον έγινε μέσω του θείου της μητέρας του και γνωστό παλαιό θεατρικό συγγραφέα και λόγιο Μπάμπη Άννινο. Απεφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε αρχικά σαν Ηθοποιός του Εθνικού και κατόπιν σε άλλους Θιάσους. Υιοθέτησε το δεύτερο όνομα του «Βίκτωρ», για να ξεχωρίζει από τον άλλο ηθοποιό και φίλο του Διονύση («Νιόνιο») Παγουλάτο. Παντρεύτηκε την Ηθοποιό Μέλπω Ζαρόκωστα με την οποία γνωρίστηκαν στον θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα 1957-58 και απέκτησαν ένα γιο τον Αλέξανδρο στα 1968. Από τη δεκαετία του ΄60 και μετά στράφηκε κυρίως στη σκηνοθεσία. Η πρώτη του σκηνοθεσία, μάλιστα,  ήταν στο Θέατρο «Γιώργου Παππά» στην οδό Σίνα με θιασάρχη τον «συνονόματο» Διονύση Παγουλάτο.
Είχε συνεργασίες σαν σκηνοθέτης με τους θιάσους Χατζίσκου-Νικηφοράκη,  Έλσας Βεργή , Ρηγόπουλου – Αναλυτή, Γιάννη Γκιωνάκη, Δαδινόπουλου –Ευαγγέλου, Κατερίνας Γιουλάκη. Σκηνοθέτησε επίσης μέρος από τη σημαντική σειρά της ΕΡΤ «Το Θέατρο της Δευτέρας». Μια από τις τελευταίες του σκηνοθεσίες  συνέπεσε με  μια από τις τελευταίες θεατρικές εμφανίσεις της Ρένας Βλαχοπούλου σαν «Χαρτοπαίχτρα».
Μεγάλης σημασίας, και για τον ίδιο κυρίως, στάθηκε η επαφή του με τους νέους ηθοποιούς σαν καθηγητής Υποκριτικής στις σχολές Κωνσταντινίδη, Μπίνα και «Ράμπα». Ήταν ένας σεμνός μελετητής της ανθρώπινης ψυχής και συμπεριφοράς. Πολλοί σημαντικοί σύγχρονοι Ηθοποιοί  υπήρξαν μαθητές του όπως ο Γιάννης Μπέζος, Σωκράτης Αλαφούζος και άλλοι. Ήταν επίσης βαθύς γνώστης και λάτρης της κλασσικής μουσικής και του μελοδράματος ιδιαιτέρως, αλλά και φίλαθλος του Παναθηναικού! Πέθανε χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ως χρόνιος και βαρύς καπνιστής δυστυχώς, στα 2005.
Φιλμογραφία
Μερικοί το προτιμούν κρύο... (1962) [ Πέτρος]
Η παρεξήγηση (1983)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: