ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ



Άννα Φόνσου
Γεννήθηκε στην Καισαριανή στις 4 Ιουλίου 1936 (άλλη πηγή αναφέρει το 1939).Η καταγωγή της είναι από την Τήνο και το θρήσκευμά της είναι χριστιανή καθολική.Υπηρέτησε το θέατρο πολλά χρόνια. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι: Κατερίνα Ανδρεάδη, Δημήτρης Ροντήρης, Σοφία Βέμπο, Έλλη Λαμπέτη, Αλέξης Σολομός. Στη Ραλλού Μάνου σπούδασε χορό και στον Μοριάνωφ καθώς και τραγούδι στην κα Πετριόλη. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι ισόβια Πρόεδρος του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ», το οποίο οργάνωσε από μηδενική βάση και το έφτασε στο σημείο να χτίζεται με χρήματα δικά της καταρχήν και από χορηγούς ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν πρόεδρος του Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) ένα απ' τα πιο παλιά σωματεία, εδώ και 80 χρόνια, με συνδικαλιστική και εργασιακή δράση για δύο συνεχείς θητείες. Από το 1998 είναι διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην επιτροπή για την εισαγωγή στις καλλιτεχνικές σχολές και
στην επιτροπή των τιμητικών συντάξεων. Έχει ιδρύσει το «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» με τον Αλέξη Σολωμό, τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Φρίξο Ηλιάδη, τον Γιάννη Μόραλη όπου παρουσιάσανε συγγραφείς σαν τον Κάφκα, Πιραντέλλο, Βέτεκινγκ, Ουίλλιαμς, Ζενέ, Ανούιγ κ.ά. Έχει παίξει όλα τα είδη θεάτρου όλους, σχεδόν, τους παλιούς και νέους έλληνες συγγραφείς αλλά και διεθνές ρεπερτόριο: Αλμπι, Ιονέσκο, Σαρτρ, Τσέχωφ, Λόρκα, Μπρεχτ, Αριστοφάνη κ.ά. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως: Σολομός, Ρεμούνδος, Μπάκας, Βουτσινάς, Καρακατσάνης, Μιχαηλίδης και πολλούς ακόμα. Επίσης έχει παίξει σε πολλές ταινίες του παλιού, καλού, ελληνικού κινηματογράφου μαζί με τους παλιούς και αξέχαστους ηθοποιούς μας. Εδώ και 3 χρόνια ανήκει σε Κρατικές Σκηνές. Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στους «Απάχηδες των Αθηνών», ενώ από το 2001 ανήκει στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Έκανε 10 χρόνια ραδιόφωνο στο 2ο και 3ο πρόγραμμα. Έχει ιδρύσει μια ερασιτεχνική σκηνή στην Τήνο. Έχει πάθος με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και τα περιφερειακά θεατράκια όπου έχει κάνει αξιόλογες δικές μου δουλειές.
Φιλμογραφία

Ο Φανούρης και το σόι του (1957) [Ελένη Σκαρβέτσου]
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957) [Βασούλα / Μαρούλα]
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960) [Τζίνη (Ιωάννα)]
Διαβόλου κάλτσα (1961) [Ρένα]
Το έξυπνο πουλί (1961) [Φανή]
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Αλέκα Ζέπα]
Οργή (1962) [Λίλη]
Αυτό το κάτι άλλο! (1963) [Νανά (Αθανασία) Πεναρή]
Δίψα για ζωή (1964) [Κατερίνα Νεγρεπόντη]
Είναι ένας... τρελλός τρελλός Βέγγος (1965) [(περαστική)]
Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) [Άννα Τρουπάκου]
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) [Μαρία]
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Καλλιόπη Μόσχου (Ελένη Νομικού)]
Η παιχνιδιάρα (1967) [Καίτη Λορέντζου]
Νυμφίος ανύμφευτος (1967) [Σούζυ Μπάση (Σουζάνα Χατζητουλούμπαση)]
Ποιος Θανάσης!! (1968) [Στέλλα]
Η κόμησσα της φάμπρικας (1969) [Έφη (Σοφία) Τεπεχερλή]
Ο Στρατής παραστράτησε (1969) [Ντόρα Γαλάτη]
Love above all / Η πρόκληση (1970) [Ισαβέλλα]
Ο απίθανος (1970) [Ντέζι Καραλή]
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [(χορεύτρια)]
Αρχιψεύταρος (1971) [Δάφνη Πόρτερ]
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) [Φρόσω ...-Χατζηφάπα]
The two faces of love / Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972) [Ελεάννα "Νίτσα" Σταύρου]
Λυσιστράτη (1972) [Μυρίνη]
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) [Ντιάνα]
Image of love / Κυνηγημένοι εραστές (1973) [Σαμάνθα]
Love on a horse (1973) [Τζούλια]
Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
Ο κλοιός (1987) [Μαίρη]
Αύριο θα ξέρουμε (1997) [Σοσό]
Μπαλάντα στο χαμένο σεληνόφως (2002)
Σειρές που έχει παίξει

Η συμμορία της Μαίρης 1987 ΕΤ2
Ιστορίες από την απέναντι όχθη 2007 ΑΝΤ1
Κομμάτια και θρύψαλα 1989 ΕΤ2
Οι άθλιοι της Βίκτωρος Ουγκώ 1992 ΑΝΤ1
Οι δυο ορφανές 1991 ΑΝΤ1
Ρακοσυλλέκτες 1994 ΕΤ1

ΑΠΟ ΤΟ http://www.actorhouse.gr/, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: