ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1974).
ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ

Άννα Φόνσου
Γεννήθηκε στην Καισαριανή στις 4 Ιουλίου 1936 (άλλη πηγή αναφέρει το 1939).Η καταγωγή της είναι από την Τήνο και το θρήσκευμά της είναι χριστιανή καθολική.Υπηρέτησε το θέατρο πολλά χρόνια. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι: Κατερίνα Ανδρεάδη, Δημήτρης Ροντήρης, Σοφία Βέμπο, Έλλη Λαμπέτη, Αλέξης Σολομός. Στη Ραλλού Μάνου σπούδασε χορό και στον Μοριάνωφ καθώς και τραγούδι στην κα Πετριόλη. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι ισόβια Πρόεδρος του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ», το οποίο οργάνωσε από μηδενική βάση και το έφτασε στο σημείο να χτίζεται με χρήματα δικά της καταρχήν και από χορηγούς ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν πρόεδρος του Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) ένα απ' τα πιο παλιά σωματεία, εδώ και 80 χρόνια, με συνδικαλιστική και εργασιακή δράση για δύο συνεχείς θητείες. Από το 1998 είναι διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην επιτροπή για την εισαγωγή στις καλλιτεχνικές σχολές και
στην επιτροπή των τιμητικών συντάξεων. Έχει ιδρύσει το «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» με τον Αλέξη Σολωμό, τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Φρίξο Ηλιάδη, τον Γιάννη Μόραλη όπου παρουσιάσανε συγγραφείς σαν τον Κάφκα, Πιραντέλλο, Βέτεκινγκ, Ουίλλιαμς, Ζενέ, Ανούιγ κ.ά. Έχει παίξει όλα τα είδη θεάτρου όλους, σχεδόν, τους παλιούς και νέους έλληνες συγγραφείς αλλά και διεθνές ρεπερτόριο: Αλμπι, Ιονέσκο, Σαρτρ, Τσέχωφ, Λόρκα, Μπρεχτ, Αριστοφάνη κ.ά. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως: Σολομός, Ρεμούνδος, Μπάκας, Βουτσινάς, Καρακατσάνης, Μιχαηλίδης και πολλούς ακόμα. Επίσης έχει παίξει σε πολλές ταινίες του παλιού, καλού, ελληνικού κινηματογράφου μαζί με τους παλιούς και αξέχαστους ηθοποιούς μας. Εδώ και 3 χρόνια ανήκει σε Κρατικές Σκηνές. Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στους «Απάχηδες των Αθηνών», ενώ από το 2001 ανήκει στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Έκανε 10 χρόνια ραδιόφωνο στο 2ο και 3ο πρόγραμμα. Έχει ιδρύσει μια ερασιτεχνική σκηνή στην Τήνο. Έχει πάθος με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και τα περιφερειακά θεατράκια όπου έχει κάνει αξιόλογες δικές μου δουλειές.
Φιλμογραφία

Ο Φανούρης και το σόι του (1957) [Ελένη Σκαρβέτσου]
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957) [Βασούλα / Μαρούλα]
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960) [Τζίνη (Ιωάννα)]
Διαβόλου κάλτσα (1961) [Ρένα]
Το έξυπνο πουλί (1961) [Φανή]
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Αλέκα Ζέπα]
Οργή (1962) [Λίλη]
Αυτό το κάτι άλλο! (1963) [Νανά (Αθανασία) Πεναρή]
Δίψα για ζωή (1964) [Κατερίνα Νεγρεπόντη]
Είναι ένας... τρελλός τρελλός Βέγγος (1965) [(περαστική)]
Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) [Άννα Τρουπάκου]
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) [Μαρία]
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Καλλιόπη Μόσχου (Ελένη Νομικού)]
Η παιχνιδιάρα (1967) [Καίτη Λορέντζου]
Νυμφίος ανύμφευτος (1967) [Σούζυ Μπάση (Σουζάνα Χατζητουλούμπαση)]
Ποιος Θανάσης!! (1968) [Στέλλα]
Η κόμησσα της φάμπρικας (1969) [Έφη (Σοφία) Τεπεχερλή]
Ο Στρατής παραστράτησε (1969) [Ντόρα Γαλάτη]
Love above all / Η πρόκληση (1970) [Ισαβέλλα]
Ο απίθανος (1970) [Ντέζι Καραλή]
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [(χορεύτρια)]
Αρχιψεύταρος (1971) [Δάφνη Πόρτερ]
Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) [Φρόσω ...-Χατζηφάπα]
The two faces of love / Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972) [Ελεάννα "Νίτσα" Σταύρου]
Λυσιστράτη (1972) [Μυρίνη]
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) [Ντιάνα]
Image of love / Κυνηγημένοι εραστές (1973) [Σαμάνθα]
Love on a horse (1973) [Τζούλια]
Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
Ο κλοιός (1987) [Μαίρη]
Αύριο θα ξέρουμε (1997) [Σοσό]
Μπαλάντα στο χαμένο σεληνόφως (2002)

ΑΠΟ ΤΟ http://www.actorhouse.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: