ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ

Μάρω Κοντού
Η Μάρω Κοντού είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα στο Κουκάκι στις 21 Ιουνίου 1934 (άλλη πηγή αναφέρει το 1935 κι άλλη το 1937) ενώ κατάγεται από τα Ψαρά. Αποφοίτησε από το Γ' Γυμνάσιο Θηλέων Μακρυγιάννη. Παράλληλα ολοκλήρωσε τη σχολή χορού, σημερινή Κρατική Σχολή Χορού, εξασφαλίζοντας και μια υποτροφία για τη σχολή HLADEK στη Γερμανία.
Η πρώτη επαγγελματική της ενασχόληση άρχισε το 1954 στο χορό Αρχαίας Τραγωδίας του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1958. Έλαβε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος της ηθοποιού, ως εξαιρετικό ταλέντο, από Ανώτατη Κρατική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το 1959 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, δίπλα στον Δημήτρη Χόρν, με το έργο Ρομανσέρο του Ζακ Ντεβάλ.
Σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα πέντε ετών θεατρικής και κινηματογραφικής καριέρας, πρωταγωνίστησε σε 61 ταινίες μεγάλου μήκους και 90 Θεατρικά έργα, Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Υπήρξε βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η αρχική της θητεία ήταν από τις 29 Ιουλίου 1999, μέχρι και τον Απρίλιο του 2000.Ορκίστηκε για τρίτη φορά στο βουλευτικό θώκο τον Ιανουάριο του 2007, ως πρώτη επιλαχούσα των εκλογών του 2004, λόγω της παραίτησης του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έθετε εκείνη την περίοδο υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 έλαβε την 12η θέση ανάμεσα στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθηνών και δεν εκλέχθηκε.
Ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία έκθεση στη Γκαλερί Αντήνωρ το 1993. Πίνακάς της εκτίθεται στο Μουσείο ΒΟΡΡΕ.
Διετέλεσε ακόμα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, την περίοδο 1994 - 2002 επί Δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου. Υπήρξε Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθήνα 9.84 (1995 - 2002), και δύο χρόνια Πρόεδρος του κέντρου βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ" (2004 - 2006).
Υπήρξε παντρεμένη με τον διευθυντή φωτογραφίας της Φίνος Φιλμς Αριστείδη Καρύδη-Φουκς.
Φιλμογραφία 

Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
Κυνηγώντας τον Ερωτα (1956)
Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) [Ζανέτ Φλωρά]
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) [Έλενα Παυλίδη]
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960)
Στην Πόρτα της Κολάσεως (1960)
Τα κίτρινα γάντια (1960) [Ρένα Καλλιγαρίδη]
Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960) [Ντόλη]
Αντιγόνη (1961) [Ισμήνη]
Αλλοίμονο στους νέους (1961) [Ρίτα]
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962) [Λουλού]
Ο Τρίτος Δρόμος (1963)
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963) [Φωφώ Βλάσση]
Το κάθαρμα (1963) [Μάγδα «Μαρκησία»]
Ο Καθώς Πρέπει (1963) [Ελένη]
Η σωφερίνα (1964) [Λιλή Χαρίδημου]
Ο κράχτης (1964) [Γιούλα Μπογκοσιάν]
Γάμος αλά... Ελληνικά (1964) [τραγουδίστρια]
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) [Ελένη Κοκκοβίκου]
Υιέ μου... υιέ μου... (1965) [Ρένα Παπασάββα]
Ο Επαναστάτης (1965) [Άννα Αποστόλου]
Αχ!.. και νάμουν άντρας (1966) [Στέλλα / Αλέκος]
Μια Γυναίκα Κατηγορείται (1966) [Ελεονώρα Δενδρινού]
Οι στιγματισμένοι (1966) [Έφη]
Ο Πουλημένος Ανθρωπος (1967) [Βάνα Ζαπαντή]
Ο αχόρταγος (1967) [Λένα Καμπάνταη]
Ο γεροντοκόρος (1967) [Μαίρη Αγγελίδου]
Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967) [Μαίρη Χατζηθωμά (Κωνσταντινίδου)]
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) [Μαρίνα Γιαννά]
Μια Ιταλίδα απ' τη Κυψέλη (1968) [Μπιάνκα]
Οικογένεια Χωραφά (1968) [Μαρίκα]
Μπροστά στην Αγχόνη (1968) [Στέλλα Λίβα]
Ο μπλοφατζής (1969) [Έλλη (Μιράντα)]
Ο τζαναμπέτης (1969) [Βέρα Ρογγάνη]
Ένας τρελλός γλεντζές (1970) [(ρεσεψιονίστ)]
Κρίμα... το μπόι σου (1970) [Δανάη Τριανταφυλλίδη (Ροδανά)]
Οι Τρεις Ψεύτες (1970)
Η κρεββατομουρμούρα (1971) [Κούλα Τσιφικλή]
Ο φαφλατάς (1971) [Τζίνα Ρόζα]
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971) [Εύα Πετυχάκη]
Της ζήλειας τα καμώματα (1971) [Χριστίνα Καράλη]
7 χρόνια γάμου (1972) [Έφη Φωτίου]
Συμμορία εραστών (1972) [Έλενα Γεωργιάδου-Βαγιάνου]
Ο φαλακρός μαθητής (1979) [(υπουργός)]
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Ο Ποδόγυρος (1980) [Μαριάννα Δερμούζου]
Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1981) [Ρένα Σκουλαρίκου]
Τα Καμάκια (1981)
Το μεγάλο κανόνι (1981) [Μάρθα Απαλοχέρη]
Σενάριο (1985) [Φίφη Γιαβρόγλου]
Σειρές που έχει παίξει

Άγγελος κατά λάθος 1990 ΑΝΤ1
Ένοχοι 1977 ΕΡΤ
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Επιθεώρηση, επιθεώρηση 1989 ΕΤ1
Η μεγάλη παρέλαση 1979ΕΡΤ
Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες 1992 Mega
Λούνα Παρκ 1974 ΕΙΡΤ
Μια απίθανη γιαγιά 1991 ΕΤ2 Οικογένεια 1990 ΑΝΤ1
Οικογένεια Καζίνο 1991 ΑΝΤ1
Το πάθος 1984 ΕΡΤ2
Τρεις στο γύρο 1978 ΥΕΝΕΔ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: