ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/, ΤΟ http://www.musipedia.gr/ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ, Roula Ekonomou ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ


Γαλανός Νίκος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1945(πραγματικό όνομα, Νίκος Σουπιωνάς). Σπούδασε δραματική τέχνη στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, με το Θίασο Καρέζη και αμέσως μετά στο Θίασο Βουγιουκλάκη, όπου έπαιξε στα έργα: "Βασίλισσα Αμαλία", "Ωραία μου κυρία", "Θεατρίνα", "Κόκαλα και ρόπαλα", "Πειρασμός" και "Καμπαρέ". Αργότερα συνεργάστηκε με το Θίασο Μουσούρη στα έργα, "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Διαβολεμένη γυναίκα" και σε μονόπρακτα της Μητροπούλου. Ακολούθησε η συνεργασία του για δύο χρόνια με το Εθνικό Θέατρο (Θεσ/νίκη, Κρήτη, Αγρίνιο) και μετά επέστρεψε στο ελεύθερο θέατρο. Παράλληλα με τη θεατρική του καριέρα ξεκίνησε και η κινηματογραφική. Ο σκηνοθέτης Νίκος Φώσκολος, τον επέλεξε το 1968 για την ταινία του, Λεωφόρος του μίσους, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά την πρώτη αυτή εμφάνιση, γύρισε με τη Φίνος Φιλμ, περίπου 25 ταινίες. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε με τη σειρά, "Το ταξίδι" και ακολούθησαν οι "Ιστορίες αγάπης", "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα", "Ανατολικός άνεμος", "Δίκαιοι", "Το τραστ", "Η μάχη των πελαργών", "Ιερόσυλοι" κ.ά. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή Τριβιζά.
Μερικοί χαρακτηριστικοί ρόλοι: Λεωφόρος του Μίσους, Εν Ονόματι του Νόμου, Ένα Αστείο Κορίτσι, Ορατότης Μηδέν, Σ' Αγαπώ, Η αμαρτία της Ομορφιάς, Η Ρένα είναι Οφ-Σάϊντ.
Φιλμογραφία

Κραυγή (1964)
Η Λεωφόρος του Μίσους (1968) [Πέλος Γεωργίου]
Ορατότης μηδέν (1969) [Κωστής Κρεούζης]
Πανικός (1969) [Δημήτρης]
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969) [Αλέκος Παπαθεοδώρου]
Εν ονόματι του νόμου (1970) [Ρούσσος Ευελπίδης]
Ένα αστείο κορίτσι (1970) [Αλέκος Βενιέρης]
Ο Αστραπόγιαννος (1970) [Γιάγκος Βελούσης]
Η κόρη του ήλιου (1971) [Παντελής Καρατζάς]
Σ' αγαπώ (1971) [Χρήστος]
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972) [Πέτρος]
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972) [Αλέκος Βλαστός]
Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972) [Χούλιο Μπάλμας]
Ερωτισμός (1974) [Βύρων]
Η Βαλίτσα του Παπά (1978) [Νίκος Μαυρίδης]
Τελευταία Πτήση (1978) [Τέλης Έξαρχος]
Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι .... (1981) [Ιάσων]
Το κόκκινο τρένο (1982) [Μέμος]
Τελευταίος Διάλογος (1982) [Βασίλης]
Σειρές που έχει παίξει

4 2009 Mega
Έκπτωτος άγγελος 1997 ΑΝΤ1
Ένας Πυγμαλίων 1975 ΥΕΝΕΔ
Ένας μήνας και κάτι 2007 Mega
Έρωτας και επανάσταση 1978 ΕΡΤ
Αθάνατες ιστορίες αγάπης 1976 ΥΕΝΕΔ
Αν μ' αγαπάς 2006 Alpha
Ανατολικός άνεμος 1992 ΑΝΤ1
Αντίζηλες 1989 ΕΤ2
Απαγορευμένη αγάπη 1998 Mega
Η βεντέτα 1986 ΕΡΤ2
Η μάχη των πελαργών 1981 ΥΕΝΕΔ
Η οργή των θεών 1994 ΣΚΑΙ
Κάτω από την Ακρόπολη 2001 Alpha
Καφενείο Εμιγκρέκ 1986 ΕΡΤ2
Λέσχη μυστηρίου 1976 ΕΡΤ
Μαντώ Μαυρογένους 1983 ΕΡΤ
Μενεξεδένια πολιτεία 1975 ΕΙΡΤ
Μη μου λες αντίο 2004 ΑΝΤ1
Ο άγνωστος 1988 ΕΤ2
Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα 1987 ΕΡΤ2
Ο κόσμος και ο Κοσμάς 1981 ΥΕΝΕΔ
Οι δίκαιοι 1974 ΥΕΝΕΔ
Οι ιερόσυλοι 1983 ΕΡΤ2
Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα 2007 Alpha
Οι φρουροί της Αχαϊας 1981 ΕΡΤ
Πάθος 1993 ΕΤ1
Ποιος μας πιάνει 2008 Mega
Τα σκληρά καρύδια 1983 ΕΡΤ
Τμήμα ηθών 1994 ΑΝΤ1
Το δίχτυ 1983 ΕΡΤ2
Το κλειδί 1999 Star
Το ταξίδι 1976 ΥΕΝΕΔ
Το τραστ 1990 ΑΝΤ1
Τολμηρές ιστορίες 1995 ΑΝΤ1
Χαραυγή 1994 Mega
Βιντεοταινίες που έχει παίξει

Ένας επικίνδυνος άνθρωπος 1990
Απρόσκλητος εραστής 1987
Αυτή ή την άλλη 1986
Βίβα γλυκειά μου Κατερίνα 1987
Γλυκειά μου Μαρί 1987
Η Πολιτεία κατηγορεί 1985
Η γοητεία του χρήματος 1988
Κλεφτρόνι αγάπη μου 1987
Μια βαλίτσα όνειρα 1986
Ο προικοθήρας και το μανούλι 1986
Ο σοφός και η Σοφία Νο1 1987
Ο σοφός και η Σοφία Νο2 1988
Παράξενο καλοκαίρι 1987
Τα σημάδια της βίας 1989
Το θεατρινάκι 1985
Το πλοίο των τρελλών 1989
Το πρωτοσέλιδο 198?

ΑΠΟ ΤΟ http://homepage.mac.com/, ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.cine.gr ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: