'ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1974). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ FACEBOOK ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Θάνος Λειβαδίτης
Ο Θάνος Λειβαδίτης, ηθοποιός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής, γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη).
Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου παραμένοντας σ΄ αυτό μέχρι το 1972. Υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος παίζοντας σε πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς (όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Κυβέλη, ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου κ.ά.).
Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ερμηνεύοντας το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στο «Φιλοκτήτη», του Μάλκομ στο
«Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη κ.ά.
Ο Θάνος Λειβαδίτης είχε συμμετάσχει σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations (Παρίσι) το 1962, στο World Theater Season (Λονδίνο) το 1966.
Έγραψε παράλληλα 30 σενάρια για το κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές (ταινίες). Στις ταινίες του
συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την αξέχαστη ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.
Περισσότερο γνωστός όμως έγινε από τη τηλεοπτική του καρίέρα που άρχισε το 1974 με τη τότε μεγάλη επιτυχία «Οι Δίκαιοι» (σειρά που κράτησε 3 χρόνια) την οποία ακολούθησαν σειρά επιτυχιών όπως «Οι Αξιόπιστοι» 1981, «Οι Ιερόσυλοι» 1983, «Η Βεντέτα» 1987, «Η Έκτη Εντολή» 1989, «Η Δίκη» 1991, και «Η Οργή των Θεών» το 1994.
Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη προκειμένου να συμβάλει στην
απονομή της δικαιοσύνης.
Τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984 για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι».
Πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2005 σε ηλικία 71 ετών στην Αθήνα. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο μαζί με τον θείο του,
τον γνωστό ποιητή Τάσο Λειβαδίτη. 
Φιλμογραφία
Επαγγελματίες ρεμάλια (1976)
Έγκλημα στο Καβούρι (1974)
Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση (1971)
Φουκαράδες και λεφτάδες (1970) [Αλέξης Βρανάς]
Ο τρελός της πλατείας Αγάμων (1970)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα (1969)
Μεγάλες αγάπες (1968)
Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
Δάκρυα οργής (1967)
Το κορίτσι της οργής (1967)
Η παραστρατημένη (1966)
Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
Θα ζήσω για σένα (1965)
Το τελευταίο δάκρυ (1965)
Αφήστε με να ζήσω (1965) [Αλέξης Βρανάς]
Ο νικητής (1965) [Γιώργος Μαρκαντώνης]
Το φτωχόπαιδο (1965) [Αλέξης]
Ο μεγάλος όρκος (1965)
Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
Για λίγη στοργή (1963)
Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
Η καρδιά της μάνας (1963)

Οι επικίνδυνοι (1962)
4 νύφες 1 γαμπρός (1958) [Κοσμάς Πετεφρής]

Δεν υπάρχουν σχόλια: