ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Βασίλης Ανδρεόπουλος
Ηθοποιός-Συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1923, στον Πλάτανο Αιγιαλείας. Στην κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Συνελήφθη από τους Ιταλούς αλλά δραπέτευσε. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και την Ασφάλεια και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Σαν ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, με τη Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, πολλά ΔΗΠΕΘΕ, παίζοντας και πρωταγωνιστώντας σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1949 συνέβαλε στην ίδρυση του Ρεαλιστικού Θεάτρου-Βεάκης. Το 1959 εμπνέει και ιδρύει την Δωδέκατη Αυλαία απ' όπου εμφανίστηκαν νέοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς. Το 1964 συμβάλλει στην ίδρυση ενός από τους πρώτους εταιρικούς θιάσους, του Άρματος Θεάτρου του ΣΕΗ όπου παρουσιάστηκε η Ειρήνη του Αριστοφάνη.Σαν συγγραφέας έγραψε για το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολλά θεατρικά του έργα παίχτηκαν από την Δωδέκατη Αυλαία, το Εθνικό Θέατρο και θιάσους του ελευθέρου θεάτρου, όπως: Κομιστής ειδήσεων, Ε, νοικοκυραίοι, Κρεατομηχανή, Η κληρονομιά, Ως εδώ σύντροφοι, Άγρια παιχνίδια και Ζορμπάς –διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι βραβευμένος από τον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό και από τον ραδιοφωνικό σταθμό Μόσχας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗ και πολλών κρατικών καλλιτεχνικών επιτροπών. Γιος του ο ηθοποιός Ανδρέας Ανδρεόπουλος.
Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου 2011.

Φιλμογραφία
Αγάπη στα 16 (2004) [παππούς]
Καβάφης (1996)
Ο ρεπόρτερ (1982)
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) [(πρέσβης) Purefoy]
Και ξανά προς τη δόξα τραβά (1980)
Ένα γελαστό απόγευμα (1979) [Στρατηγός]
Επαγγελματίες ρεμάλια (1976)
Ένας νομοταγής πολίτης (1974) [ψυχίατρος]
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Κρανιάς]
Θέμα συνειδήσεως (1973) [Παναγιώτης Αργυρόπουλος]
Όργια σε τιμή ευκαιρίας (1973)
Εκείνο το καλοκαίρι... (1971) [πλοιοκτήτης]
Οι αμαρτωλοί (1971) [Ανδρέας Ματθαίου]
Η αρχόντισσα του κάμπου (1971)
Καταναλωτική κοινωνία (1971)
Ένα αστείο κορίτσι (1970) [Βενιέρης]
Σκιές στην άμμο (1970)
Σε ικετεύω, αγάπη μου (1970)
Το όνειρο της Κυριακής (1970) [Αλέξανδρος Βαρδής]
Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ (επιχείρησις: Γης μαδιάμ) (1969) [Ντίμης]
Ο μπλοφατζής (1969)
Η αρχόντισσα του λιμανιού (1969) [Τζώρτζης Αναστασιάδης]
Μπροστά στην αγχόνη (1968)
Ορκίζομαι, είμαι αθώα (1968)
Ραντεβού με μια άγνωστη (1968)
Μίνι φούστα και καράτε (1967)
Ό,τι λάμπει είναι χρυσός (1966) [Αδαμάντιος Χρυσός]
Το τελευταίο δάκρυ (1965)
Ζητείται τίμιος (1963)
Παλληκαράκια της παντρειάς (1963) [Δημήτρης]
Ο χρυσός και ο τενεκές (1962) [Γεράσιμος Σταματουλάκος]
Οργή (1962)
Εγκλημα στην Ομόνοια (1962)
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962) [Γρηγόρης]
Η αυγή του θριάμβου (1960)
4 νύφες 1 γαμπρός (1958) [Ντίνος Παυλίδης]
Τα μαναβάκια (1957)[Νίκος Γιαννίδης]
Γραφείο συνοικεσίων (1956)
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956) [Τζόνης]
Τα αρραβωνιάσματα (1950)[Βασίλης-στη παρέα του Δημητρού/τραγούδησε το Τρισεύγενη]

Δεν υπάρχουν σχόλια: