ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑΥΓΕΤΗ ΜΠΑΣΟΥΡΗ

Ταϋγέτη
Η Ταϋγέτη Μπασούρη (Αθήνα, 1914 - 28 Ιανουαρίου 2003), περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματόγραφου. Σπούδασε της στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου, με δάσκαλο στο τραγούδι τον Μ. Κουνελάκη και αργότερα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με το θίασο Γ.Κουκούλη, ενώ το 1943 έγινε μέλος του ΣΕΗ. Είχε ενεργό συμμετοχή στο ΕΑΜ Θεάτρου και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση εξορίστηκε στη Χίο, στη Μακρόνησο, στο Τρίκερι και στον Αϊ-Στράτη. Από το 1951 υπηρέτησε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) υποδυόμενη κυρίως κωμικούς ρόλους. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες που συμμετείχε ανήκουν Η Κάλπικη λίρα και οι Δυο τρελοί και ο ατσίδας. Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στη σειρά «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή». Από το 1984 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1992. Η τελευταία της συμμετοχή στο θέατρο έγινε στο διασκευασμένο για παιδιά, από τον Αλέξη Σολωμό, έργο του Μπέρναρντ Σο «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι».
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών στις 28 Ιανουαρίου 2003, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Φιλμογραφία
Μη μου άπτου (1996) [γυναίκα στη στάση]
Ζωή χαρισάμενη (1993)
Φανουρόπιττα (1991)
Πατρίς ληστεία οικογένεια (1987) ["πεθαμένη"]
Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι (1987)
Όνειρο αριστερής νύχτας (1987)
Ο φαλακρός μαθητής (1979) [σύζυγος Οδυσσέα]
Δυο τρελοί και ο ατσίδας (1970)
Προκόπης ο απρόκοπος (1969)
Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1968) [εξαδέλφη Κατίνας]
Ο κούκλος (1968)
Ο μπακαλόγατος (1968)
Ένας απένταρος λεφτάς (1967) [τρελλή "πεταλούδα"]
Από λαχτάρα σε λαχτάρα (1967Πάρε κόσμε (1967) [θεία]
Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης (1967)
Η χαρτορίχτρα (1967)
Μανωλάκης ο τέντι μπόι (1967)
Ησαΐα χόρευε (1966) [υποψήφια νύφη]
Δ
οσατζού επιχείρηση γαμπρός
(1966)

Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966) [νύφη]
Ο παπατρέχας (1966) [Καλλιόπη]
Προξενήτρα πράκτωρ 017 (1966)
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965)
Προδομένη (1965)
Είναι μεγάλος ο καϋμός (1964) [Πανωραία]
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964) [Καλλιθέα]
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
Μια εβδομάδα στον παράδεισο (1964)
Ζωή γεμάτη πόνο (1964) [(γειτόνισσα)]
Σχολή για σωφερίνες / Ο Βέγγος σωφεράντζα (1964)
Εμείς τα μπατιράκια (1963)
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963) [κυρία με σκυλιά]
Το "τεμπελόσκυλο" (1963) [Αφροδίτη]
Οι τουρίστες (1963)
Λαφίνα (1962)
Πονεμένη μητέρα (1962)
Τέρμα τα δίφραγκα (1962)
Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1962)
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962)
Αγνές ψυχές (1960)
Το πιθάρι (1962)
Ο τσακιτζής (1960)
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [μέντιουμ]
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959)
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)[πελάτισσα μαζί με την Μερύρη, στο ταξί του Γααρίδα]
Ένας ήρως με παντούφλες (1958) [σνομπ κυρία]
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [πελάτισσα χασάπη]
Μπάρμπα Γιάννης ο κανατάς (1957) [πελάτισσα κανατά] Αγιούπα (1957)
Γραφείο συνοικεσίων (1956)
Ο ζηλιαρόγατος (1956) [Κοκκίνου]
Ιστορία μιας κάλπικης λίρας (1955)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: