ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://90lepta.com/, ΤΟ http://retrodb.gr/, ΤΟ http://www.cine.gr/, ΤΟ http://www.sansimera.gr/ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΠΕΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Μπέτυ Αρβανίτη
Η Μπέττυ Αρβανίτη (Ελισσάβετ) είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Αυγούστου 1939[ Υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Κυρίως έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες - παραγωγές της Φίνος Φιλμς τις δεκαετίες του 60' και του 70'.
Η Μπέττυ Αρβανίτη είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Πουλαντζά σε τρίτο γάμο. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είναι γιος της από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση με τον αποίο αποτέλεσαν και καλλιτεχνικό ζευγάρι στην ταινία "Νύχτα γάμου" (1967). Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρίας "Πράξη" που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σχήμα που θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά στην Ελλάδα. Έχει ανεβάσει πάμπολλα έργα συγγαφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ, Ζενέ κλπ, έχοντας συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου όπως τους Μίνω Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο Μαστοράκη, Τάσο Μπαντή, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτορα Αρδίττη κλπ. Η Β΄Σκηνή έχει λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως ένα φυτώριο νέων σκηνοθετών και ηθοποιών. Έχει παίξει στον "Ιππόλυτο", σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο (1989). Τη δεκαετία του 70 πρωταγωνίστησε σε πετυχημένες σειρές του BBC, με πιο γνωστή την Who pays the ferryman.[Επεξεργασία]
Φιλμογραφία
Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου (2002) [(θεία)] 
Το Ευτυχισμένο Πρόσωπο της Λεωνόρας (1982) [Άλεξ]
Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) [Ντόρα Σουλτάνογλου]
Ο τρομοκράτης (1975) [Ανδρεάκη]
Θέμα συνειδήσεως (1973) [Σακελλαροπούλου] 
Ο φαντασμένος (1973) [Ισμήνη]
Μια Μάνα Κατηγορείται (1972) [Άννα]
Η χαραυγή της νίκης (1971) [Χρύσα]
Διακοπές στην Κύπρο μας (1971)
Ο κυρ' Γιώργης και οι τρέλλες του (1971)
Σ' αγαπώ (1971) [Μαίρη]
Ερωτομανείς (1971) [Όλγα]
Η Χαραυγή της Νίκης (1971) [Χρύσα] 
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971) [Μαίρη]
Αδιέξοδο (1970) [Όλγα Ιγγλέση]
Θυμήσου, Αγάπη μου... (1969) [Έλσα]
Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968) [Ελένη] 
Ανοιχτη Επιστολη (1968)
Βυζαντινή Ραψωδία (1968) [Ζωή]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967) [Ρίτα Ζαφειρίου]
Νύχτα γάμου (1967) [Τζένη Καμπίρη]
Οταν οι Γυναίκες Αγαπούν (1967) [Ρένα]
Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω (1967)
Τρούμπα 67 (1967) [Νταίζη]
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. (1966) [μητέρα μωρού]
Ο ζεστός Μήνας Αύγουστος (1966)
Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966) [Ελένη]
Ιστορία μιας ζωής (1965) [Λεοντιάδου]
Εγκατάλειψη (1965)
Οι Νέοι Θέλουν να Ζήσουν (1965) 
Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) [Μαρία Μάγδαλη] 
Σειρές που έχει παίξει
Ανατομία ενός εγκλήματος : Η πτώση του οίκου Γαζή 1993-1994 ΑΝΤ1
Αστυνομικές ιστορίες 1973 ΥΕΝΕΔ
Γαλήνη 1976 ΕΡΤ
Γεώργιος Βιζυηνός-Η σιωπή των αγγέλων 2000 ΕΤ1
Γιούγκερμαν 1976 ΥΕΝΕΔ
Εισβολή από άλλο πλανήτη 1974 ΕΙΡΤ
Καταδίωξη 1977 ΥΕΝΕΔ
Οι παραστρατημένοι 1979 ΕΡΤ
Συνταγματάρχης Λιάπκιν 1979 ΥΕΝΕΔ
Το άδειο σπίτι 197?
Το ουράνιο τόξο 1983 ΕΡΤ
Χωρίς ανάσα 1973 ΕΙΡΤ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: