ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ), ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1975).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

Φούντας Γιώργος
Γεννήθηκε στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας το 1924. Βγήκε στο στίβο της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, όταν μοίραζε γάλα με το ποδήλατο του βοηθώντας το γαλατά πατέρα του και παράλληλα μελετούσε μεγάλους συγγραφείς και διάβαζε ποίηση! Ο θάνατος ενός φίλου του, στάθηκε η αφορμή για να εγκαταλείψει την οικογενειακή δουλειά και να στραφεί στην ηθοποιία. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 στο "Νυφιάτικο τραγούδι" του Νότη Περγιάλη. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1944, στην ταινία Τα Χειροκροτήματα (Αττίκ, Χόρν). Αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο, και οι ταινίες του τον έκαναν αμέσως γνωστό και δημοφιλή, και τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πλέον δυναμικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής οθόνης. Το '66 και '67 τιμήθηκε από το Κινηματογράφο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με βραβεία ερμηνείας για τους ρόλους του στις ταινίες Με τη λάμψη στα μάτια και Πυρετός στην άσφαλτο. Το 1975 εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, στη σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (Ιούδας - Παναγιώταρας) και ακολούθησε η "Γαλήνη". Θα τον θυμόμαστε πάντα στους ρόλους του στις ταινίες: Στέλλα ("Στέλλα, κρατάω μαχαίρι"), Το Κάθαρμα, Κραυγή και Πυρετός στην Άσφαλτο (και στις δύο στο ρόλο του αστυνόμου Μέρκου), Κόκκινα Φανάρια, Τρούμπα 67, Ο Πρόσφυγας κ.α. ήταν οπαδός της Α.Ε.Κ.  Ήταν παντρεμένος με την χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα μια πολυ καλή χορεύτρια.Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Απεβίωσε στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν, στις 28 Νοεμβρίου 2010 σε ηλικία 86 ετών.
Φιλμογραφία
Λεβέντες της θάλασσας (1997)
The girl from Mani [Το κορίτσι της Μάνης] (1986) [Πανάγος Καλέας]
17 σφαίρες για έναν άγγελο (1980) [Νότης]
Έξοδος κινδύνου (1980) [Μάρκος Αγγέλου]
Ο μεγάλος ένοχος (1970) [Χρήστος Νοταράς]
Ο αντάρτης του βάλτου (1969) [Θανάσης Βάρδας]
Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) [ταγματάρχης Αλέξανδρος Βέργος]
Ο πρόσφυγας (1969) [Λεώνι Σκούταρης]
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) [Πέτρος Μαντάς]
Πυρετός στην άσφαλτο (1967) [Βασίλης Μέρκος]
Τρούμπα 67 (1967) [Αργύρης]
Ο Ψαρόγιαννος (1966) [Ψαρόγιαννος]
Με τη λάμψη στα μάτια (1966) [Δημητρός Ντάκας]
Οι στιγματισμένοι (1966) [Γιώργος Φλωράς]
Ο επαναστάτης (1965) [Γιώργος]
Κραυγή (1964) [υπαστυνόμος Γιώργος Μέρκος]
Αλέξης Ζορμπάς (1964) [Μαυραντωνης]
Ανεμοστρόβιλος (1964) [Ανδρέας Βαρδής]
Ο κράχτης (1964) [Τάσσος Καγιάφας]
Το κορίτσι της Κυριακής (1964) [Μίλτος]
Κόκκινα φανάρια (1963) [Μιχαήλος]
Αμέρικα, Αμέρικα (1963)
Πολιορκία (1963) [αντιστασιακός]
Το κάθαρμα (1963) [Μάνος Αποστολίδης]
Ζήλια (1963) [Αλέξης Ρωμανός]
Προδομένη αγάπη (1962) [Στράτος]
Η μεγάλη θυσία (1962)
Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Τάσος Γούσιας]
Ποτέ την Κυριακή (1960) [Τόνιο]
Η αυγή του θριάμβου (1960)
Αν ήξερες παιδί μου (1960)
Πόθοι στα στάχυα (1960) [Θάνος]
Λύτρωσέ με αγάπη μου (1960) [Μεμάς]
Το ποτάμι (1960)
Αντίο ζωή (1959) [Δημήτρης Βεργής]
Η ζαβολιάρα (1959) [Λάμπρος Δεσύλλας]
Γαλήνη (1958) [Φώτης Γλάρος]
Γερακίνα (1958) [Γιάννος]
Η λίμνη των πόθων (1958) [Χρήστος Ραζής]
Μόνο για μια νύχτα (1958) [Δημήτρης Σεργίου]
Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) [Χρήστος]
Κυριακάτικοι ήρωες / Οι άσσοι του γηπέδου (1956)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Μήτρος]
Στέλλα (1955) [Μίλτος]
Άνεμος του μίσους (1954) [Αρτέμης]
Μαγική πόλις (1954) [Κοσμάς Μπέτσος]
Ανοιχτή θάλασσα (1954) [Κωνσταντής]
Γυναίκες δίχως άντρες (1954) [Ζανής]
Το κορίτσι της γειτονιάς (1954) [Σπύρος]
Μαύρη γη (1952) [Δημήτρης]
Νεκρή πολιτεία (1951)
Καταδρομή στο Αιγαίον (1946)
Χειροκροτήματα (1944)

1 σχόλιο:

Σινεφίλ είπε...

Νεκρή πολιτεία (1951) (Μαθιός)