ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ - ΖΩΓΡΑΦΙΔΗ

Κυβέλη Θεοχάρη
H Κυβέλη Θεοχάρη - Ζωγραφίδη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, κόρη της πρωταγωνίστριας Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη και εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ.
Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1924. Από τον πρώτο της γάμο με τον ομογεννή εκ Κωνσταντινουπόλεως Γιάννη Ζωγραφίδη(ίσως Στεφανίδης και παντρεύτηκαν το 1942) απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Ζωγραφίδη-Ποταμιάνου (1943). Δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Τίτος Ζωγραφίδης (1914-1981).
Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο της Κατερίνας (1954) στο έργο "Ταξίδι αναψυχής". Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα, παίζοντας στα έργα "Δύο άσπρα τριαντάφυλλα" και "Οι μαιτρέσσες του μπαμπά". Παράλληλα, έλαβε μέρες στις «ποιητικές απογευματινές» που οργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο Θέατρο «Κυβέλης» στην πλατεία Συντάγματος. Το 1956 συνεργάστηκε με το θίασο Ηλιόπουλου-Φωτόπουλου, όπου και εμφανίστηκε στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" και στο έργο "Μια τσουκνίδα στις βιολέτες". Ακολουθεί η συνεργασία της με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη (1957-59), όπου έπαιξε στα έργα "Το τιμόνι του έρωτα" του Παναγιώτη Καγιά και "Ο Ηλίας του 16ου" των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου.Το 1955 εμφανίστηκε στην ταινία του Ορέστη Λάσκου "Γκόλφω", βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη στο ρόλο της Σταυρούλας. Ακολούθησαν "Η Άγνωστος" (1956) του Ορέστη Λάσκου, στο ρόλο της Ευτυχίας, όπου έπαιξε μαζί με τη γιαγιά της Κυβέλη, Ο ζηλιαρόγατος (1956) του Γιώργου Τζαβέλλα, με το Βασίλη Λογοθετίδη (κινηματογραφική μεταφορά της κωμωδίας του Γ. Ρούσσου "Ο εραστής έρχεται") στο ρόλο της Κική Μανωλοπούλου, "Στουρνάρα 288" (1959) του Ντίνου Δημόπουλου (πρόκειται για την ομώνυμη κωμωδία των Τραϊφόρου - Βασιλειάδη) στο ρόλο της Φώφης Ασημομύτη, "Ο Ηλίας του 16ου" (1959) του Αλέκου Σακελλάριου στο ρόλο της Αλέκας Κωνσταντινίδου , "Ανθισμένη αμυγδαλιά" (1959) του Χρίστου Αποστόλου, "Ο Δήμος απο τα Τρίκαλα" (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου συμπρωταγωνίστηκε με τον Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο της Λέλας κ.ά. Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η σταδιοδρομία της στο θέατρο θα σταματήσει στις αρχές του 1960. Θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες. Αργότερα, ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη της πρωθυπουργίας του, και συνέχισε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη ως το 1999.
Πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυβέλη (Ερμούπολη Σύρου, 1999). Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 2017.
Φιλμογραφία
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962) [Λέλα Πουρνάρα]
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Αλέκα Κωνσταντινίδου]
Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 (1959) [Φώφη Ασημομύτη]
Η άγνωστος (1956) [Ευτυχία]
Ο ζηλιαρόγατος (1956) [Κική Μανωλοπούλου]
Γκόλφω (1955) [Σταυρούλα]
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

Paraskevi Lamprini M. είπε...

θαυμάσια ηθοποιός!