ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977).
ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΝΕΦΙΛ .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΩΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010539152921&fref=ts

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΖΕΡ

Χριστόφορος Νέζερ
Από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1889. Ο πατέρας ήταν επίσης ηθοποιός κι έτσι ο Χριστόφορος κόλλησε από μικρός τα μικρόβιο του θεατρίνου. Σε ηλικία 20 ετών ανέβηκε στη σκηνή, όντας εντελώς αυτοδίδακτος. Συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς ηθοποιούς και θιάσους της εποχής του, σε μια καριέρα που ξεπέρασε τα 50 χρόνια.Από το 1910 ως το 1918 συνεργάστηκε με τον θίασο της Κυβέλης, ενώ το 1921 ίδρυσε με τον Αιμίλιο Βεάκη την Καλλιτεχνική Θεατρική Εταιρεία. Με το σχήμα αυτό έπαιξε πολλούς σημαντικούς ρόλους, όπως τον Αρπαγκόν από τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ρόλος που χαρακτήρισε τη θεατρική σταδιοδρομία του.Ο Χριστόφορος Νέζερ υπήρξε από τους πρώτους ηθοποιούς που εντάχθηκαν το 1931 στο νεοσύστατο τότε Εθνικό Θέατρο. Στην πρώτη περίοδο της συνεργασίας του με την πρώτη σκηνή της χώρας διακρίθηκε στο ρόλο του Ανατολίτη στη «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου. Το 1935 μεταπηδά στο θίασο Αλίκης - Μουσούρη και δημιουργεί δύο ακόμη μεγάλους ρόλους: τον μασαλιώτη «Σεζάρ» του Μαρσέλ Πανιόλ και τον Έλληνα μπαμπά στο έργο του Σπύρου Μελά «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται». Το 1938 επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο, που θα το υπηρετήσει πιστά για τα επόμενα 32 χρόνια, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους του παγκόσμιου δραματολογίου.Από το 1957 ενσαρκώνει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και από τις 11 σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, συμμετέχοντας στην προσπάθεια του Αλέξη Σολωμού για την αναβίωση της Αττικής κωμωδίας. Αποθεώθηκε στους ρόλους αυτούς, τόσο στην Επίδαυρο, όσο και στο Φεστιβάλ Αθηνών.Μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του υπήρξε η συμμετοχή του στην Κομεντί Φρανσαίζ στο Παρίσι το 1951, όπου ερμήνευσε τον Αρπαγκόν από τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου.Ο Χριστόφορος Νέζερ υπήρξε ευρηματικός και ακριβής ηθοποιός χωρίς παραχωρήσεις στην ευκολία και τα εκάστοτε γούστα του κοινού. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου του 1970.
Φιλμογραφία
Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967) [Βαγής]
Η κόρη μου η ψεύτρα (1967)
Χάιδω (1967)
Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου (1966)
Ο γυρισμός του στρατιώτη (1966) [ο πατέρας του Πέτρου]
Η μοίρα του αθώου (1965)
Ο μετανάστης (1965)
Καταιγίδα (1965)
Οι νέοι θέλουν να ζήσουν (1965)
Γάμος αλά... ελληνικά (1964)
Η μοδιστρούλα (1964)
Το κορίτσι του πόνου (1964)
Συγχώρεσε με αγάπη μου (1964)
Ζωή γεμάτη πόνο (1964) [Περικλής]
Αγάπησα και πόνεσα (1963)
Ανάμεσα σε δυο αγάπες (1963) [Στάμος]
Πληγωμένες καρδιές (1963) [Δημοσθένης]
Η μικρή ζητιάνα (1963)
Λενιώ η Βοσκοπούλα (1963) [Κώστας Δάβαρης]
Πετώντας με τον άνεμο (1963)
Τερέζα (1963)
Λαφίνα (1962) [Μηνάς]
Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
Ο λουστράκος (1962) [Πέτρος]
Παγί9δα (1962)Οργή (1962) [Άγγελος]
Ορφανή σε ξένα χέρια (1962) [Πέτρος]
Το παιδί του δρόμου (1961) [απαγωγέας]
Χωρίς μητέρα (1961)
Η Μπέτυ παντρεύεται (1961)[Περικλής, πατέρας Ντίνου]
Κασσιανή (1960)
Στην πόρτα της Κολάσεως (1960)
Ποτέ την Κυριακή (1960)
Το κορίτσι του δρόμου (1960)
Μαλάμω (1960)
Πλούσιοι χωρίς λεφτά!... (1960)
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ (1959) [ηγούμενος Πολύκαρπος]
Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής (1959)
Κρυστάλλω (1959) [Χρόνης]
Μπουμπουλίνα (1959)
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)[κ. Σοφοκλής, πατέρας Θηρεσίας]
Η ζαβολιάρα (1959) [Γιακουμής Σκαρίμπας]
Απαγορευμένη αγάπη (1958)
Η Λίμνη των πόθων (1958)[κυρ Ασημάμης-παππούς Ασημούλας]
Μακρυά απ' τον κόσμο (1958) [Πέτρος]
Μόνο για μια νύχτα (1958) [Σείριος]
Ο πειρασμός (1957)[μπάρμπα-Θωμάς, Καραβέλας]    
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956) [Θωμάς]
Φτώχεια, έρως και κομπίνα (1956)
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
Παιδιά της Αθήνας (1947)[μπάρμπα Δημήτρης, παππούς Μαρίας και Αλέκου]
Καταδρομή στο Αιγαίον (1946) [Συνέσιος]
Διπλή θυσία (1945)
Η θύελλα πέρασε (1943)
ΑΠΟ ΤΟ http://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: