ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Θεανώ Ιωαννίδου
( 1930 - 27 Σεπτεμβρίου 2009)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» με καθηγητές τους Γ. Παππά, Σωκρ. Καραντινό, Θάνο Κωτσόπουλο, Κ. Καρθαίο κ.ά. Ως μαθήτρια της Σχολής έπαιξε σε διάφορα έργα του «Εθνικού» και στο Χορό της Ηλέκτρας του Σοφοκλή. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση το 1953, με το θίασο Βασ. Διαμαντόπουλου, στο Φιόρο του Λεβάντε (Λιλή).
Συνεργάστηκε με τους θιάσους: Κατερίνας (Ανδρεάδη), «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» Μάνου Κατράκη, Κ. Μουσούρη, Ν. Χατζίσκου – Τιτ. Νικηφοράκη, Θέατρο «Κοτοπούλη», Μαίρης Αρώνη, Βίλμας Κύρου, Διον. Παπαγιαννόπουλου, «Νέο Θέατρο» Βασ. Διαμαντόπουλου – Μαρ. Αλκαίου, Δημ. Παπαμιχαήλ, «Εταιρία Αρχαίου Δράματος» Κωστή Μιχαηλίδη, Δάφνης Σκούρα - Γιάννη Αργύρη, Γκέλλυς Μαυροπούλου, «Πειραματικό Θέατρο» Μαριέττας Ριάλδη, Στ. Παράβα – Χρ. Εξαρχάκου, «Εθνικό Θέατρο», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας κ.ά. στα έργα: Τι ώρα θα γυρίσεις; (Άντα Φέργκιουσον), Η τραγωδία του Λόρδου Μπάιρον (Καρολίνα Λαμπ), Η όγδοη σύζυγος (Μις Τζορτζ), Ερωτόκριτος, Η βασίλισσα και οι επαναστάτες» (Ελισάβετ), Η διαθήκη μου (Φέρναν Γουόρμς), Η θεατρίνα (Ντόλι Ντάρβι), Αναστασία (Βάρια),
Φωνάζει ο κλέφτης (Λέλα), Η κυρία του κυρίου (Αγγέλα), Ήταν όλοι τους παιδιά μου (Σίσυ), Η κυρία έχει νεύρα (Γιάννα), Η γυνή να φοβείται τον άνδρα (Ελένη), Πέντε στρέμματα Παράδεισος (Δήμητρα), Ποντικοπαγίδα (Μις Κέιζγουελ), Το νησί της Αφροδίτης (Γκλόρια Πάτερσον), Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια (Γενοβέφα), Θανασάκης ο πολιτευόμενος (Ελένη), Η γυμνή λαίδη (Γκουέντολιν), Ο κούνελος (Ισαβέλλα), Ιφιγένεια εν Αυλίδι (Κλυταιμνήστρα), Ήξερα πως θα ’ρθεις (Λίλιαν Μάντερς), Ο ξένος (Γυναίκα-Σύζυγος), Ο Ευκλείδης και το κλειδί του (Ντόρα), Ο χορός της Ηλέκτρας (Κλυταιμνήστρα), Κατά φαντασίαν ασθενής (Μπελίνα), Οι γίγαντες του βουνού (Ντιαμάντε), Δον Κιχώτης (Παραμάνα), Βάτραχοι (Κορυφαία), Θεσμοφοριάζουσες (Κορυφαία), Εκκλησιάζουσες (Γριά), Μήδεια (Παραμάνα), Ίων (Πυθία), Ιππόλυτος (Τροφός), Επτά επί Θήβας (Κορυφαία), Αντιγόνη (Ευριδίκη), Η πείνα και η δίψα (Θεία Αδελαΐς), Μουσαφιραίοι στο Στεπαντσίκοβο (Αγκάφια Τιμόφιεβνα), Ο Γενικός Γραμματεύς (Θεώνη), Οι ακροβάτες (Νίνα), Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ (Κυρία Σουπό), Το προξενιό της Αντιγόνης (Θεία), Ματωμένος γάμος (Ζητιάνα), Ο γάμος του γανωματή (Μαίρη Μπέρι), Η αυλή των Θαυμάτων (Αννετώ), Άνοιξε την πόρτα (Γριά), Ο άνθρωπος και τα όπλα (Κατερίνα Πετκόφ), Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (Μπερνάρντα) κ.ά.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες: Ο Μιμίκος και η Μαίρη, Η λίμνη των στεναγμών, Έξω οι κλέφτες, Ηλέκτρα (Μιχ. Κακογιάννη), Πρόσωπο με πρόσωπο κ.ά. Ασχολήθηκε με το φωνητικό «ντουμπλάζ» άλλων ηθοποιών σε διάφορες ταινίες και υπήρξε αφηγήτρια σε ορισμένα ντοκιμαντέρ. Ντουμπλάρισε και την Υβόν Σανσόν στο ''Μια ζωή την έχουμε''(1958).
Στην τηλεόραση πήρε μέρος στα θεατρικά έργα: Ο ξένος, Η Δράκαινα (στον
επώνυμο ρόλο) και στην τηλεοπτική σειρά Δρόμος χωρίς γυρισμό.
Στο ραδιόφωνο έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και σε εκπομπές συνεχείας.
Δίδαξε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Λυκ. Σταυράκου. Παντρεύτηκε τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Γρ. Κ. Μασσαλά. Κόρη τους η θεατρολόγος και φιλόλογος Λαμπρή Μασσαλά.

Φιλμογραφία
Ο παραγιός μου ο ραλίστας (1971)
Κάτω οι άντρες (1971)[Πελαγία]
Αγάπησα μιαν άγνωστη (1970)
Ο μικρός δραπέτης (1969)
Ορκίζομαι είμαι αθώα (1968)
Πρόσωπο με πρόσωπο (1966)[Ρένα, μητριά Βαρβάρας]
 
Πυρετός (1965)[μητέρα μαθήτριας Δώρας]
Αλύγιστη στη ζωή (1964)
Ηλέκτρα (1962)
Έξω οι κλέφτες (1961) [Λιλή Κλεφτοδήμου]
Ηλέκτρα (1961) [κορυφαία χορού]
Κασσιανή (1960)
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ (1959)
Ένας Έλληνας στο Παρίσι (1959)
Η λίμνη των στεναγμών / Η κυρα Φροσύνη και ο Αλή πασάς (1959) [Χανιφέ]

Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) [Μπράουν]
Μια ζωή την έχουμε! (1958)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γεννήθηκε 17/9/1930. Δεν είναι καθαρά επιβεβαιωμένο αν πέθανε 26 ή 27 Σεπτεμβρίου 2009. Υπάρχει και μιαν αόριστη αναφορά όταν γκουγκλάρεις τ' όνομά της, που λέει 28 Σεπτεμβρίου.