ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Γεώργιος Παππάς
Ο Γεώργιος Παππάς ήταν Έλληνας δραματικός ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903. Ήταν γιος του δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παππά και της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου, που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο "Μυρτιώτισσα". Σπούδασε στην Ελβετία όπου και έλαβε δίπλωμα Γεωπονικής και επανερχόμενος στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών απ΄ όπου και ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία, την οποία όμως και εγκατέλειψε όταν εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1931 με το θίασο του Μήτσου Μυράτ στο έργο "Κύκνος" του Σόμερσετ Μωμ και αργότερα ως συνθιασάρχης με τους θιάσους της Κυβέλης, της Κοτοπούλη κ.ά.Ο Γεώργιος Παππάς χρημάτισε στη συνέχεια μέλος του θιάσου αλλά και πρωταγωνιστής του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών παίζοντας πάντα πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά και ο ίδιος, στη διάρκεια της κατοχής, διετέλεσε θιασάρχης με την Βάσω Μανωλίδου, τον Βεάκη και τον Δενδραμή. Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με την Κατερίνα και με τον θίασο Λαμπέτη - Χορν, ενώ ανέλαβε και καθηγητής της υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε στα έργα "Έγκλημα και τιμωρία", "Δον Ζουάν", "Καίσαρ και Κλεοπάτρα", "Αγία Ιωάννα", "Ευαγγελισμός" κ.ά. Ο Γεώργιος Παππάς τιμήθηκε με το χάλκινο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη προσφορά του στο γαλλικό θέατρο. Μετάφρασε πολλά θεατρικά έργα αρκετά από τα οποία και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Πέθανε νέος, στις  3 Μαΐου του 1958.
Φιλμογραφία
Ψιτ κορίτσια (1959)
Ο άνθρωπος του τραίνου (1958) [Δημήτρης]
Το τελευταίο ψέμα (1958) [Κλέων Πέλλας]
Η άγνωστος (1956) [Πέτρος Φλεριανός]
Κυριακάτικο ξύπνημα (1953) [Παύλος Καραγιάννης]
Ο άλλος (1952)
Μαντάμ Σουσού (1948)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)
Ο κακός δρόμος (1933)
Έρως και κύματα (1927)

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

3 σχόλια:

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Τεράστιος ηθοποιός, έφυγε όμως σε μια ηλικία όπου με την ωριμότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο.

descubrelaargentina είπε...

Κατ'ἀρχάς ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ γιά τήν ἰδέα νά δημιουργήσετε αὐτήν τήν σελίδα. Ὅμως, ὑπάρχει ἕνα λάθος πού ἐσεῖς οἱ ἴδιοι ἔχετε ἐπισημάνει καί ἀφορᾶ εἰς τήν φιλμογραφία τοῦ Γεωργίου Παππᾶ. Ἐκεῖνος ἐπέθανε τόν Μάϊο τοῦ 1958 καί ἐσεῖς τοῦ ἀποδίδεται τήν ταινία Ψιτ κορίτσια, ταινία τοῦ 1959. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.





Unknown είπε...

Και ομως στην ταινια ψιτ... Κοριτσια αναφερεται το ονοματου στους ηθοποιους.