ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ''ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ''
Κάποιες σελίδες, αντιγράφουν τις αναρτήσεις μου χωρίς να αναφέρουν από που βρήκανε τα στοιχεία τους. Εγώ πάντα μα ΠΑΝΤΑ αναφέρω τις πηγές μου--εαν τυχόν το έχω πάρει από κάπου.
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ...

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ

Δάφνη Σκούρα
Γεννήθηκε στις 5 ή 7 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Η Δάφνη Σκούρα μεγάλωσε στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας (Παγκράτι, Βύρωνα, Υμηττό), με μια μικρή αλλά πολύ σημαντική για τη ζωή της περίοδο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από το θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Εκεί, παρακολουθώντας από τα κάγκελα τις πρόβες των ηθοποιών του Εθνικού θεάτρου για τις παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, μαγεύτηκε από τη θεατρική λειτουργία και έμαθε σε ηλικία 10-12 ετών να απαγγέλλει αποσπάσματα μονολόγων των πρωταγωνιστών αλλά και χορικών. Αυτά όμως κάποτε θα τα ξεχνούσε, αν μια φίλη της μητέρας της, ηθοποιός της Λυρικής Σκηνής, δεν την έπαιρνε μαζί της σε μια επίσκεψή της στο θέατρο ΡΕΞ, (όπου στεγαζόταν ο θίασος Κοτοπούλη), κατά την οποία η μικρή Δάφνη κατέπληξε τη μεγάλη πρωταγωνίστρια, απαγγέλλοντας το έρως ανίκατε μάχαν (από την Αντιγόνη του Σοφοκλή). Παρά την αντίδραση της μητέρας της, γράφτηκε στη θεατρική σχολή της Κοτοπούλη σε ηλικία δεκατριών ετών και μετά από ένα χρόνο πήρε μέρος σε παραστάσεις του θιάσου της (Βουβές Αγάπες του Σπύρου Μελά, Φουσκοθαλασσιές του Δημήτρη Μπόγρη, Φυντανάκι του Παντελή Χορν, Ποπολάρος του Γρηγόρη Ξενόπουλου και σε μουσικές κωμωδίες.Μετά την απελευθέρωση, προσελήφθη στο Εθνικό θέατρο και σε καλούς ιδιωτικούς θιάσους, όπως του Β. Αργυρόπουλου, της Κατερίνας, του Κώστα Μουσούρη, του Νίκου Χατζίσκου, του Βασίλη Διαμαντόπουλου, του Μίμη Φωτόπουλου, του Χρήστου Ευθυμίου και στην Πειραϊκή Σκηνή του Δημήτρη Ροντήρη. Η σημαντικότερη συνεργασία της ήταν με τον Μάνο Κατράκη, αρχίζοντας το 1954 με το περίφημο αντιρατσιστικό έργο Βαθειές είναι οι ρίζες και στη συνέχεια ως πρωταγωνίστρια του Λαϊκού Θεάτρου. Συγκρότησε θιάσους συνεργαζόμενη με τον Τ. Καρούσο, τον Λυκούργο Καλλέργη και τον Ηλία Σταματίου, αλλά και αποκλειστικά δικούς της, με τους οποίους έδωσε παραστάσεις στην Αθήνα, σε όλες τις ελληνικές επαρχιακές πόλεις και στην Κύπρο. Επιχείρησε πρώτη την αποκέντρωση των θεάτρων της πρωτεύουσας, μαζί με τον Λυκούργο Καλλέργη, ιδρύοντας το 1954 το Θέατρο Ραντάρ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το 1965, μόνη της, το Μετάλλειο στο Παγκράτι.Πρωταγωνίστησε σε δεκαπέντε κινηματογραφικές ταινίες και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο ραδιόφωνο (ποιητικές βραδιές και ραδιοφωνικό θέατρο).Στις αρχές της δεκαετίας του 80 αναγκάστηκε να διακόψει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα εξαιτίας σοβαρής βλάβης των φωνητικών της χορδών. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της ενασχολήσεις, ανέπτυξε δραστηριότητες στο δημόσιο βίο της χώρας και ιδιαίτερα στο φιλειρηνικό κίνημα, στον αντιδικτατορικό αγώνα και στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.Πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 2020.
Φιλμογραφία
Λουίζα (1966) (Λουίζα)
Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) [Αντιγόνη]
Νεράιδα της Μάνης (1961) (Έλεν)
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [Ρηνούλα]
Το ματωμένο πέπλο (1960)
Για το ψωμί και τον έρωτα (1959) (Άννα)
Κερένια κούκλα (1958) (Βιργινία Ρότα)
Μανούλα, θέλω να ζήσεις (1957)[Μαίρη Ανδρέου]
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957) [Άννα]
Κόκκινα τριαντάφυλλα (1955) (Μαρία)
Ο γρουσούζης (1952) [Μαρία]
Το κορίτσι της ταβέρνας (1952)
Ωρκίστηκα εκδίκηση (1952)[Μίκα Πέττα-Μπέλλα]
Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100023969772392
ΑΠΟ ΤΟ http://www.biblionet.gr/

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεννηθηκε το 1928 στην Αθηνα.

Ανώνυμος είπε...

Η Δαφνη Σκουρα γεννηθηκε το 1925 συζυγος του δικηγορου Ευαγγελου Μαχαιρα.Εχει μια κορη και ζει στην Αθηνα.

Ανώνυμος είπε...

Η Δαφνη γεννηθικε 5 η 7 Νοεμβριου 1928

Ανώνυμος είπε...

Πέθανε σήμερα 2/12/20, στα 95 της όπως γράφει η πηγή μου. Όμως η εγκυκλοπαίδεια του Έξαρχου λέει 1928. Θα το διερευνήσω αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Η επίσημη σελίδα του δημοτολογίου του ΥΠΕΣ γράφει ότι είχε γεννηθεί στις 15/11/1925.
http://eklogesapps.ypes.gr/eterodimotes/ETERODHMOTES3/wizard_apotel.asp

Ανώνυμος είπε...

Στο όνομα πατρός τι βάζετε; Γιατί και τον πατέρα της και τον πατριό της Νικόλαο τον έλεγαν. Πάντως σε μένα δεν έβγαλε κανένα αποτέλεσμα ούτε με 1925 ούτε με 1928 έτος.

Ανώνυμος είπε...

Βάζοντας τα στοιχεία ΜΑΧΑΙΡΑ ΔΑΦΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ τα στοιχεία της εμφανίζονται στο έτος 1925. Άρα γεννήθηκε το 1925.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ περίεργο. Κάποιο λάθος έχει γίνει. Γιατί παντού, στη βιογραφία της, στον τύπο της εποχής, φωτογραφίες, όλα λένε 1928 ως έτος, όχι 1925. Εξάλλου το 1941 όταν συνάντησε την Κοτοπούλη ήταν 13, άρα το 1928 γεννήθηκε. Επίσης, το 1939 πήγαινε 6η Δημοτικού, δε γίνεται 14 να πήγε σε εκείνη την τάξη. Και ο Σπύρος Μελάς το 1943 αναφερόμενη σε εκείνη από μια παράστασή της, λέει "15χρονο κορίτσι". Και ο Εξαρχος 1928 γράφει. Μάλλον έκαναν λάθος στο Δημοτολόγιο.